Buvęs Ligonių kasos vadovas prašosi atgal į darbą ir priteisti atlyginimą

Nors konkursas į Valstybinės ligonių kasos (VLK) vadovus įvyko ir yra išrinktas naujas direktorius, ginčai dėl šio posto iki šiol vyksta teismuose.

Savo baudžiamosios bylos baigties iki šiol nesulaukęs buvęs VLK vadovas Algis Sasnauskas prašo grąžinti jį į pareigas.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kuriai pavaldi VLK, kelia klausimą dėl nepriekaištingos A. Sasnausko reputacijos, kadangi jis pretenduoja į itin svarbios įstaigos, administruojančios privalomojo sveikatos draudimo 1,2 mlrd. eurų biudžetą, vadovus.

SAM sako, kad jei būtų svarstoma galimybė dėl A. Sasnausko grąžinimo, ji turėtų kreiptis į specialiąsias tarnybas, tai yra Specialiųjų tyrimų tarnybą, dėl informacijos apie pretendentą. Būtent ši tarnyba ir atskleidė galimus A. Sasnausko nusikaltimus, jis buvo patrauktas atsakomybėn dėl nusikaltimų, susijusių su valstybės tarnyba.

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį išnagrinėjo A. Sasnausko bylą dėl grąžinimo į darbą ir vidutinio darbo užmokesčio priteisimo.

Buvęs VLK vadovas pareigų neteko pernai liepą, kai Apeliacinis teismas paliko galioti jam paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį piktnaudžiavimo byloje. Ji susijusi su 2009 metais VLK organizuotais ir vykdytais tariamai viešųjų intelektualinės saugos paslaugų pirkimais, nors realiai jais siekta pirkti paslaugą pasiklausymo aparatūrai aptikti ir ją neutralizuoti. Įtariama, kad to siekė pats įstaigos vadovas A. Sasnauskas, siekdamas apsisaugoti nuo teisėsaugos institucijų tyrimų.

Tačiau šiemet gegužę Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad buvusio VLK vadovo A. Sasnausko byla, kurioje jis nuteistas dėl piktnaudžiavimo, grąžinama dar kartą nagrinėti Apeliaciniam teismui. Aukščiausiojo Teismo išplėstinė septynių teisėjų kolegija pavedė aiškintis, ar šioje byloje nebuvo provokacijos. Tik tada, kai bus nuspręsta dėl provokacijos buvimo ar nebuvimo, teismas pasisakys dėl veikų kvalifikavimo. Apeliacinis teismas A.Sasnausko bylos dar neišnagrinėjo.

Šiemet gegužės 22 dieną A. Sasnauskas parašė prašymą sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, prašydamas jį grąžinti į ankstesnes pareigas. Birželio 12 dieną ministras pateikė atsakymą, kad atsisako tenkinti šį prašymą.

Birželio pabaigoje A. Sasnauskas kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kad neteisėtais būtų pripažinti sveikatos apsaugos ministro veiksmai. A. Sasnauskas skundžia ir ankstesnio sveikatos apsaugos ministro Juro Požėlos 2016 metų liepos 18 dienos įsakymą, kuriuo jis atleistas iš pareigų.

Teisėjas Rytis Krasauskas paskelbė, kad A. Sasnauskas mano, jog po naujausio teismo verdikto išnyko jo atleidimo pagrindas, todėl ministro įsakymas atleisti jį iš darbo turi būti panaikintas. Tuo metu atsakovas Sveikatos apsaugos ministerija nesutinka su A. Sasnausko argumentais, nes teismų sprendimai baudžiamojoje byloje nereiškia, kad buvęs VLK vadovas buvo išteisintas, todėl tenkinti jo skundą nėra pagrindo.

A. Sasnausko advokatas Audrius Juozapavičius teisme sakė, kad Konstitucijoje yra įtvirtina nekaltumo prezumpcija.

„Pagrindo atleisti A. Sasnauską nėra ir niekada nebuvo“, – teigė advokatas.

Su šiais argumentais visiškai nesutiko SAM Atstovavimo ir teisės taikymo skyrius vyriausioji specialistė Danguolė Milkevičiūtė. Ji sakė, kad buvo pagrindai ministrui atleisti A. Sasnauską iš darbo.

„Ministras kito pasirinkimo neturėjo, tada įsiteisėjo teismo nuosprendis“, – sakė D. Milkevičiūtė.

Anot jos, pagrindo grąžinti pareiškėją į darbą neatsirado ir po Aukščiausiojo Teismo verdikto, nes nebuvo nuginčytos apkaltinamuoju Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu nustatytos aplinkybės.

Pasak D. Milkevičiūtės, Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu buvo nustatyti įvairių įstatymų – Konkurencijos, Viešųjų pirkimų – pažeidimai.

SAM A. Sasnausko skundą prašo atmesti kaip nepagrįstą. Vilniaus apygardos administracinis teismas sprendimą šioje byloje skelbs lapkričio 8 dieną.

A. Sasnauskas rugpjūtį per teismą bandė stabdyti konkursą į VLK vadovus, prašė neskirti jo laimėtojo, kol nebus galutinai išnagrinėtos teismuose esančios jo bylos. Teisėjas R. Krasauskas šio reikalavimo netenkino. A. Sasnauskas bandė nušalinti jam nepalankų sprendimą priėmusį teisėją, tačiau pareikštas nušalinimas buvo atmestas.

VLK be nuolatinio vadovo dirbo ne vienus metus. Laikini vadovai nuo 2014 metų buvo skiriami dėl ilgai užsitęsusio A.Sasnausko baudžiamosios bylos proceso. Neseniai pradėjo dirbti šį konkursą laimėjusi Jūratė Sabalienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
cIA GALIMOS IVAIRIAUSIOS SASAJOS.kAZKAS NESKELBE KONKURSO,KAZKAM NETINKA TEISMO SPRENDIMAS,KAZKAS BUVO PATEPTAS.GERBIAMIEJI,AR NE LAIKAS GAN KONKRECIAI IR AISKIAI PRIIMTI ISTATYMA,TIKSLIAI NURODANTI,KADA TARNAUTOJAS ATLEIDZIAMAS PRARADUS PASITIKEJIMA.bUTU LAIKAS BAIGTI SU TAIS KVAILAIS TEISMU MARATONAIS.KAIP BUDAVO_TEISMAS,KASACINIS TEIMAS IR PO TO NUOSPRENDIS JAU ISITEISEJES.PRIGALVOJOME VISOKIAUSIU KAZUSU,KUR REIKETU KONKRETUMO OKUR DINGO TEIMINIO NAGRINEJIMO TERMINAI?TRUKSTA TEISEJU?JU IR TAIP KAIP SKRUZDELIU,TIK NIEKAS NIEKO NEBESPEJA.

Šilta vieta

Šilta vieta portretas
Matyt, šilta vieta., Ar čia tas, kuris ligonių pinigus pasidėjo į banką ir taupė?..O paskui teismai nustatė, kad nekaltas?..

Anonimas

Anonimas portretas
Yra jaunu -protingu ,o ne sito pensininko .Jau laikas sedeti namie ir anukus auginti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių