Brangus šildymas – ir naujame name

Pusmetį naujuose "YIT Kaustos" daugiabučiuose gyvenančius kauniečius šiurpina milžiniškos sąskaitos už šildymą ir kitas paslaugas. Namą administruojanti bendrovė "Domus Service" pataria priekaištus reikšti statybininkams.

Gyventojai įtaria apgaulę

Šilainiuose, Eitkūnų gatvėje, iškilusiuose naujuose daugiabučiuose įsikūrę kauniečiai sukilo prieš namo administratorių "Domus Service". Gyventojai įtaria, kad namo administratorius nepagrįstai didina mokesčius, sąskaitose nurodo netikslius skaičius ir kas mėnesį, nepasitaręs su gyventojais, įveda vis naujų su administravimu susijusių mokesčių.

"Įtariame, kad administratorius plauna pinigus arba daro kitokį nusikaltimą. Galbūt tik pelnosi iš mūsų, nes kinta ne tik nepastovūs mokesčiai, bet ir abonementinių mokesčių dydžiai", – skundėsi Lazdynų namų bendrijos narė, Eitkūnų g. 5-ojo namo gyventoja Rūta.

Anot jos, gyventojai kreipėsi į namo administratorių prašydami paaiškinti, kaip apskaičiuojamos sąskaitos, tačiau esą kiekvienam gyventojui aiškinama skirtingai.

Baugina sąskaitos už šildymą

Vienas motyvų, skatinusių pirkti būstą naujame Eitkūnų g. daugiabučių kvartale, buvo autonominis šildymas. Naujakuriai vylėsi, kad apsigyvenę tokiame būste už šildymą mokės mažiau.

Mokestis už šildymą gruodį gyventojams abejonių nesukėlė, nes greta sumos už šildymą buvo nurodytas gamtinių dujų tarifas – toks, koks tuo metu buvo patvirtintas "Lietuvos dujų".

"Kai gavome sąskaitas už sausį, visiems akys ant kaktos iššoko – sąskaitos išaugo daugiau kaip dvigubai. Suprantame, kad dujos pabrango, bet tarifas, pagal kurį skaičiuojamos sąskaitos padidėjo dar labiau", – skundėsi 6-ojo buto gyventoja Rūta. Su kaimynais ji kreipėsi į "Domus Service", tačiau nė vienas darbuotojas telefonu negalėjo paaiškinti, kuo vadovaujantis apskaičiuojamas mokestis už šildymą ir kodėl šios paslaugos kaina padidėjo daugiau nei dujų kaina.

"Gavę žvėriškas sąskaitas visi ėmėme taupyti, tačiau ir sunaudodami mažiau dujų, mokame 60 proc. brangiau. Kaip tai paaiškinti?" – piktinosi kaunietė Rūta. Už 56 kv. m buto šildymą sausį jos šeima sumokėjo 318 litų, o už vasarį – 322 litus.

Atsakomybę verčia statybininkams

Pastatų administravimo bendrovės "Domus Service" direktorius Pavelas Belikas pripažino, kad kol kas gyventojams kyla nemažai neaiškumų dėl administravimo ir kitų mokesčių. Esą visus nesklandumus bendrovė sprendžia su bendrijos pirmininke ir namo įgaliotiniais.

"Dėl dujų suvartojimo ir mokesčių už šildymą dabar nieko negaliu paaiškinti, ten yra daug įvairių niuansų. Apskritai nereikia tikėtis mažų sąskaitų gyvenant naujame name – sienos dar neišdžiūvusios. Natūralu, kad pirmąjį šildymo sezoną reikia mokėti daugiau", – aiškino P.Belikas. Jo nuomone, kitąmet Eitkūnų g. 5-ojo namo gyventojai šildysis kur kas pigiau.

Jis pataria gyventojams ne skambinti administratoriui, o rašyti laiškus elektroniniu paštu. Esą tuomet gyventojai sulauktų konkrečių, pagrįstų atsakymų. P.Belikas tikina, kad bendrovė "Domus Service" yra pajėgi administruoti naująjį kvartalą, o kilę nesklandumai – laikini.

YIT Kausta: "Namas kokybiškas"

Bendrovės "YIT Kausta" generalinį direktorių Darių Vilką nustebino administravimo bendrovės "Domus Service" pareiškimas apie neišdžiūvusias sienas.

"Pirmą kartą girdžiu tokią versiją, kad pirmus metus administruojant namą už šildymą reikia mokėti daugiau. Sienas pastatėme geras, namas kokybiškas, niekada netaupome atsisakydami kokybės", – tvirtino D.Vilkas.

Esą daugiabučiai buvo statomi laikantis visų statybinių normų ir reglamentų reikalavimų. Jeigu gyventojams arba namo administratoriui kyla įtarimų dėl pastato kokybės, "YIT Kausta" siūlo kreiptis į ekspertus, kurie vykdo tokius tikrinimus.

D.Vilkas pabrėžė, kad namą tinkamą eksploatuoti pripažino Valstybinė komisija. Esą, jeigu ši komisija nebūtų pripažinusi namo kokybišku, ten dabar negalėtų gyventi žmonės.

"YIT Kaustos" vadovas siūlo atkreipti dėmesį į vidutinę butų temperatūrą. Jo įsitikinimu, jeigu gyventojai kasdien mėgaujasi 25 laipsnių temperatūra, natūralu, kad jie už šildymą moka brangiau.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius pastebi, kad pastaruoju metu gyventojų ginčų su namų administratoriais daugėja. Juos sprendžia savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyrius.

"Jeigu gyventojams nepavyktų išsiaiškinti, jie gali rašyti man, padėsiu kuo galėsiu", – žadėjo R.Rabačius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Donatas

Donatas portretas
Cia tikriausiai tik pirmam Eitkunu name sienos sidziuvusios jie maziausiai preteziju turi :)))))))

joo

joo portretas
net kauno dienos vertas straipsnis, geriau sita boba su namo igaliotiniu nomraliai pakalbetu, ar su pirmininke, nei cia straipsnius uzsakinetu. Kai zmones normalus, nomraliai ir issiaiskina viska su atitinkamais asmenimis.

Gyvenu ir dziaugiuosi

Gyvenu ir dziaugiuosi portretas
Tai Rutai speju pienas smegenis spaudzia , pastoviai musyciu iesko. Tokiai tik i politika ir eiti. Tegu ji kalba tik uz save ar uz savo namo ir nevaro ant viso kvartalo. dienraštis galejo pakalbeti ir su kitais gyv. o ne paimti vienos "pensininkes" nuomone kaip uz tikra piniga :D
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių