Biurų rinkoje auga konkurencija tarp Vilniaus ir Talino

  • Teksto dydis:

2015 metais Baltijos šalių biurų rinka išliko gyvybinga ir toliau buvo fiksuojami teigiami pasiūlos ir paklausos rodikliai. Rinkos lyderis Talinas, kaip ir Vilnius, stengėsi užpildyti biurų pasiūlos trūkumą, rinkai pasiūlydamas vis didesnius modernių biurų plotus nuomai, tuo metu Rygoje biurų plėtros apimtys gerokai vangesnės ir permainų čia galima tikėtis tik 2017-2018 metais, skelbiama „Ober-Haus“ metinėje Baltijos šalių sostinių nekilnojamojo turto rinkos apžvalgoje.

Biurų rinkoje didžiausias metinis pasiūlos šuolis, lyginant su kitomis Baltijos šalių sostinėmis, fiksuojamas Taline. 2015 metais rinkai buvo pristatyti 7 nauji biurų projektai, kurių naudingas plotas sudarė 45 600 m². Sauliaus Vagonio, „Ober-Haus“ vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovo nuomone, sparti IT ir užsienio kompanijų plėtra lėmė šio NT sektoriaus plėtrą, kuri nežada sustoti ir 2016 metais, šiais metais planuojama pasiūlyti šiek tiek daugiau nei 60 000 m² naudingo biurų ploto. Talino biurų rinkoje laisvų patalpų lygis žemiausias, lyginant su Vilniumi bei Ryga, ir 2015 metų pabaigoje B klasės verslo centruose sudarė 5 proc., o A klasės verslo centruose laisvų patalpų beveik nelikę, t. y. A klasės biurų neužimtumas jau antri metai iš eilės yra artimas nuliui. Tikėtina, kad 2016 metais iš esmės bus patenkinta „susikaupusi“ aukščiausios klasės biurų paklausa ir bus pasiektas pasiūlos ir paklausos balansas.

Tuo metu Rygoje modernių biurų pasiūla ir paklausa Latvijos sostinėje išlieka pakankamai stabili. 2015 metais buvo įgyvendinti 3 nauji biurų projektai, kurie rinkai pasiūlė 8 700 m² modernaus biurų ploto. Pastaruosius penkerius metus Latvijos sostinė tikrai neišsiskyrė biurų plėtros apimtimis, kadangi nuo 2011 metų dažniausiai buvo įgyvendinami tik nedideli projektai. Išimtimi tapo 2014 metais atidarytas didelis projektas, kuris buvo statomas „build-to-suit“ principu ir jame įsikūrė Latvijos valstybinė pajamų tarnyba. Į naują virš 40 000 m² naudingo ploto administracinį pastatą buvo perkelti minėtosios tarnybos padaliniai iš 15 skirtingų miesto vietų. Natūralu, kad ne taip sparčiai auganti naujo ploto pasiūla Rygoje lėmė toliau mažėjantį laisvų patalpų kiekį verslo centruose. Per 2015 metus Rygoje laisvų patalpų lygis moderniuose biurų pastatuose sumažėjo nuo 10 proc. iki 6 proc.. A klasės verslo centruose laisvų patalpų lygis 2015 metų pabaigoje sudarė tik 2 proc.. 2016 metai taip pat nebus išskirtiniai Rygai, kadangi planuojama pastatyti tik du administracinės paskirties pastatus, kurie rinkai pasiūlys 5 600 m² modernaus biurų ploto, o didesnis pasiūlos šuolis numatomas jau tik 2017-2018 metais.

Tad Talinas išlieka akivaizdžiu lyderiu pagal biuro patalpų plotą ir stipriai lenkia Vilnių ir Rygą. „Ober-Haus“ skaičiavimais, 2015 metų pabaigoje 1 000-iui Talino gyventojų teko 1 889 m² modernaus ploto, Rygoje – 1 149 m²  ir Vilniuje – 1 028 m².


Šiame straipsnyje: NTNT rinkabiurai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių