Baseinų konkursai R. Šimašiui kelia abejonių

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad jam kelia abejonių sostinės baseinų statybos konkursų rezultatai, nes juose potencialūs laimėtojai yra įmonės, kuriomis domisi teisėsauga.

Tuo metu savivaldybės administracijos vadovė Alma Vaitkunskienė sako, kad įtarimų sulaukusių didžiųjų statybos bendrovių sėkmė konkursuose yra natūrali, o norint to išvengti reikėtų keisti įstatymus.

„Man kliuvo paskutinis etapas, natūralu, kad atkreipė mano dėmesį ir potencialūs galimi laimėtojai abiejų konkursų. Dėl to ir kreipėmės į Viešųjų pirkimų tarnybą, teisėsaugos institucijas, dėl patarimų ir paaiškinimų. Ankstesniu laikotarpiu buvo darbinių pastebėjimų dėl baseinų - kai kur matėsi, kad per daug dalykų „priplanuota“. Kad būtų kažkas palankesnio vienai ar kitai kompanijai, pastebėti neteko“, - BNS tvirtino R.Šimašius.

Didžiojo 50 metrų baseino Lazdynuose ir mažojo Fabijoniškėse konkursuose laimėtojai nepaskelbti savivaldybei nusprendus kreiptis į teisėsaugą, kai paaiškėjo, kad tarp mažiausią kainą pasiūliusių bendrovių yra „Mitnija“ bei „Irdaiva“. „Mitniją“ valdo koncernas „MG Baltic“, kuriam teisėsauga yra pareiškusi įtarimus papirkimu ir prekyba poveikiu politinės korupcijos tyrime. Jame figūruoja mero R.Šimašiaus vadovaujamo Liberalų sąjūdžio buvę atstovai Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius, Šarūnas Gustainis. Tuo metu „Irdaivos“ vadovui Irmantui Kubiliui įtarimai pareikšti galbūt neskaidraus Sporto rūmų rekonstrukcijos konkurso tyrime, jis yra kaltinamasis Visagino merės Dalios Štraupaitės byloje.

„Kai laimi kompanijos, kurios yra linksniuojamos viešai dėl kitur padarytų pažeidimų, neskaidrumų, natūralu, kad tie klausimai kyla. Ir man, ir visuomenei. Dėl to ir norėjome pasikonsultuoti su institucijomis“, -  pabrėžė jis.

Meras tikisi, kad teisėsauga informaciją pateiks operatyviai ir savivaldybė galės priimti sprendimus dėl konkurso.

Administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė BNS pabrėžia, kad teisėsaugos prašoma įvertinti potencialius konkurso laimėtojus tik siekiant išsiaiškinti, ar atliekami ikiteisminiai tyrimai ir galbūt vėliau ketinami pareikšti kaltinimai nesutrukdys būsimiems darbams. Dėl konkurso sąlygų, kurias rengti padėjo Vilniaus vystymo kompanija (VVT), ji sako esanti rami, nes nebuvo jokių intencijų „kad tos sąlygos būtų kažkam pritaikytos“.

„Sąlygos, mano nuomone, yra teisingos, skaidrios, o kad laimi didelės bendrovės, kurios laimi Lietuvoje daugelį projektų, tai gal mes tuomet turime svarstyti pakeitimus Viešųjų pirkmų, ar kitų įstatymų, pavyzdžiui, kad būtų suteiktas pirmumas mažoms įmonėms. Jei to nėra - kaip įmanoma sutrukdyti stambiai bendrovei, kuri turi veiklos masto ekonomiją, dalyvauti?“, - klausė ji.

Savivaldybė ketvirtadienį informavo ir apie tai, jog iš pareigų nuo gegužės vidurio traukiasi VVK vadovas Andrius Velutis, vadovavęs įstaigai mažiau nei metus. Prieš tai jis rengė kelis projektus, kuriuos realizavo įmonė „Irdaiva“. Ši įmonė laimi nemažai VVK skelbiamų statybų konkursų. Skelbta, kad įmonės valdyba paties A.Velučio prašymą patenkino dar kovo pabaigoje.

R.Šimašius sako turėjęs A.Velučiui „tam tikrų pastabų dėl veiklos“, bet VVK vadovas pareigas, anot mero, paliko be jokio raginimo, „abipusiu sutarimu“. R.Šimašiaus nuomone, savivaldybės valdoma kompanija dar turi iššūkių, kur galėtų patobulėti.

Kompanija atlieka labai sudėtingas užduotis, yra daug projektų: jų terminų laikymasis, visa kontrolė. Natūralu, kad tikrai dar yra, kur pasitempti, situaciją pagerinti.

„Kompanija atlieka labai sudėtingas užduotis, yra daug projektų: jų terminų laikymasis, visa kontrolė. Natūralu, kad tikrai dar yra, kur pasitempti, situaciją pagerinti. Tie laikai, kurie buvo ankstesnio vadovo (Renato Dūdonio - BNS) darbo metu, kai buvo ypatingai dideli klausimai dėl skaidrumo - jau seniai praeityje. Bet kompanija dar tikrai turi nemažai nueiti“, - sakė jis.

A.Vaitkunskienė sako nesistebinti A.Velučio sprendimu, nes jis yra architektas ir, anot jos, greičiausiai nusprendė dirbti ten, kur mato „didesnę asmeninę perspektyvą“. Ji taip pat sako, kad savivaldybės vadovai padėkojo A.Velučiui už gerą darbą ir nereiškė nepasitikėjimo juo. „Jis labai stengėsi (...), esame dėkingi jam už nuveiktą darbą ir neturime jokių pretenzijų“.

Pats A.Velutis BNS sakė, jog traukiasi, nes turi pasiūlymų dirbti projektuotoju privačiame sektoriuje. Tiesa, jis neneigė, kad darbo metu susitikinėjo ir su abiejų baseinų konkursų potencialios laimėtojos „Irdaivos“ vadovu I.Kubiliumi, tačiau teigė aptaręs tik jau vykdomus projektus.

A.Vaitkunskienė taip pat sako, kad įmonė vykdo per 200 projektų, tad susitikimai su bendrovių, kurios ir vykdo projektus, ir dalyvauja konkursuose, vadovais yra galimi.

„Tai galėjo būti sutapimas, tai galėjo būti ir nesutapimas. Dėl konkretaus šio atvejo negaliu nieko pasakyti, bet Andrius savo pareigas tikrai vykdė gerai, stengėsi, - tokią praktiką įvertino administracijos vadovė. - Jeigu įvyko kažkas slapto, specifinio ar nežinomo, ko nustatyti savo darbo priemonėmis pagal savo darbo funkcijas aš nepajėgi - jei kažkas tai nustatys, vadinasi, mano informacija buvo nepilna“.

Šiuo metu savivaldybė ieško naujo Vilniaus vystymo kompanijos direktoriaus. Pasak A.Vaitkunskienės, į VVK vadovo pareigas kandidatavo per 30 asmenų, šiuo metu personalo atrankos agentūra jau atrinko potencialius antrojo etapo dalyvius, su jais artimiausiu metu bus vykdomi darbo pokalbiai.

Buvęs VVK vadovas Renatas Dudonis  kompanijos valdybos sprendimu ir R.Šimašiaus raginimu atleistas prieš metus. Tuometinis VVK valdybos pirmininkas Giedrius Dusevičius teigė, kad R.Dūdonis atleistas, „kad įmonė galėtų dirbti toliau", ir dėl paviešintos informacijos, kad jo svainis Mantas Kurlianskis per tarpininkus abejotinomis aplinkybėmis įsigijo dalį didelės vertės žemės sklypo Vilniaus centre

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kur

kur portretas
dingo sypsena Simasiau ,ar gaila nupjautos tujos?

Ričardas G.

Ričardas G. portretas
Monsinjoras Svarinskas rašė: „Nepraustaburnis Jonas išniekino Dievą, bažnyčią ir popiežių...". „Kaune sulaikytas Jonas Grinius, kuris stos prieš teismą". Bet čia, žinoma, komentuoja ne tas Jonas...

Ugnius.

Ugnius.  portretas
Jei baseinus statys AG Baltic dukterinė įmonė, tai tarpininkauti su Kurlensku galėtų E. Masiulis ar G. Steponavičius. Tada Simašiui gal nebekiltų abejonių ?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių