Balsių progimnazija ir bendruomenė pati ėmė rūpintis vaikų saugumu

  • Teksto dydis:

Vilniaus Balsių progimnazija pradėjo mokinių saugumo gatvėje stiprinimo projektą „Kelias į mokyklą – ne lenktynių trasa“. Tai bene vienintelis toks projektas sostinėje, kuriame vaikų saugumo vardan jėgas suvienijo mokykla, vietos bendruomenė ir sostinės  policija.

Vilniaus Balsių progimnazija buvo pastatyta ir pradėjo veikti prieš penkerius metus. Mokykloje kasmet augant vaikų skaičiui, jų atvežimas į mokyklą darėsi vis sudėtingesnis. Siauroje Bubilo gatvėje prie mokyklos rytais prieš pamokas šiuo metu jau susidaro 15-20 automobilių eilė. „Tenka kamštyje laukti apie 10 minučių, kol galiausiai pavyksta privažiuoti prie mokyklos, išleisti sūnų ir apsisukti“, – sako pirmoko Jovaro mama Vaida.

Dar aštresnė problema yra vaikų saugumas aplink mokyklą. Nors greitis prie mokyklos yra ribojamas iki 30 km/h, tačiau ne visi vairuotojai paiso kelio ženklų ir lekia pro mokyklą viršydami leistiną greitį. Bubilo gatvėje ne visur yra šaligatviai, prie Balsių progimnazijos trūksta pėsčiųjų perėjų. Gatvė tokia siaura, kad sunkiai pravažiuoja viešasis transportas, autobuso stotelė įrengta ant važiuojamosios juostos. Kol autobuso keleiviai išlipa ir įlipa, autobusas sustabdo visą eismą.

Vilniaus Balsių bendruomenė ir progimnazija pateikė pasiūlymus Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamento Eismo organizavimo skyriui pakoreguoti kelio ženklus prie progimnazijos, organizuoti judėjimą žiedu bei įrengti papildomą privažiavimą tėvams, tačiau tokių projektų įgyvendinimas užtrunka.

Progimnazija ir bendruomenė nelaukdama ėmėsi savarankiškai organizuoti eismo saugumo priemones prie mokyklos. „Mums labai svarbu užtikrinti į mokyklą einančių vaikų saugumą. Bubilo gatvėje prie mokyklos teritorijos yra padidinta eismo rizika. Stengiamės patys daryti, ką galim, nelaukdami kažkieno sprendimo ar lėšų“, - kalbėjo Vilniaus Balsių progimnazijos direktoriaus pavaduotoja Gintarė Jurgaitienė. Kartu su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto pirmuoju policijos komisariatu buvo suplanuotos kelios priemonės: rytinis policijos pareigūnų, rėmėjų ir savanorių budėjimas prie mokyklos, muliažai, įspėjantys apie galimą vaikų buvimą gatvės atkarpoje ties mokykla, dviračių ženklinimas bei mokymai dviračiais važinėjantiems 5-8 klasių mokiniams.

Pirmieji du policijos pareigūnų ir rėmėjų budėjimai jau įvyko praėjusią savaitę. „Vyresnieji Balsių bendruomenės gyventojai ir 3 vaikų tėtis D. Ringaitis patys pasisiūlė rytais budėti prie mokyklos. Kad galėtų tai daryti, jiems teko išklausyti pareigūnų instruktažą. Nuo šiol 1-2 kartus per savaitę prie mokyklos budės nuo 2 iki 4 projekto savanorių, kurie stebės saugumą, padės mažiesiems mūsų mokinukams pereiti gatvę, perspės dviratininkus, jei jie pažeis Kelių eismo taisykles, nedėvės šalmų ar liemenių, taip pat primins  kaip taisyklingai įlipti ar išlipti iš autobuso, kad išvengtų grūsties “, – džiaugėsi G. Jurgaitienė. Kelkraščiuose bus pastatyti vaiko silueto muliažai, aprengti ryškiomis liemenėmis ir pažymėti šviesą atspindinčiomis juostomis, kad vairuotojai atkreiptų dėmesį į galimą vaikų buvimą aplink.

Policijos atstovai vertina tokią mokyklos ir bendruomenės iniciatyvą labai teigiamai. „Tai vienas iš tų puikių pavyzdžių, kuriuos norisi parodyti plačiai ir kviesti kitas mokyklas juo sekti. Mes savo ruožtu įvertinome gatvės ženklinimą toje vietoje ir rekomenduojame  jį keisti“, – kalbėjo Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė Liliana Malinovskaja.

Šie darbai yra pirmoji ilgalaikio eismo saugumo didinimo projekto dalis, aktyviai ruošiantis šių metų rudeniui, kai vaikų skaičius progimnazijoje jau viršys tūkstantį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių