Policijos žirgai keičia profesiją: nuo šiol padės negalią turintiems žmonėms

Aukcione parduoti 6 iš 8 policijos tarnybai nebetinkančių žirgų. Už juos gauta 2,5 tūkst. eurų.

Gyvūnus aukcione įsigiję žmonės sako, kad dabar žirgai arba mokys joti vaikus, arba dalyvaus atliekant neįgalių žmonių terapiją.

Seniausia raitosios policijos kumelė Snaigė, galima sakyti, jau išėjo į pensiją. Nors jai 25 metai, tačiau kaip žirgui, pasak policijos, tai - nemažai. Jau metus ji nebepatruliuoja - to neleidžia sveikata, todėl kumelę nuspręsta parduoti aukcione. Ir ji iš karto rado naujus namus.

„Gyvūnas, kuris labai sąžiningai dirbo visuomenės labui, turėtų gauti užtarnautą pensiją, poilsį, galimybę oriai praleisti savo likusį gyvenimą, todėl norisi pagelbėti žirgeliams, kad jų likęs gyvenimas būtų kuo gražesnis“, – sako naujoji Snaigės šeimininkė Ugnė Nedzinskaitė.

Moteris jau turi du žirgus. Įsigijusi Snaigę ji planuoja rengti terapinius užsiėmimus negalią turintiems žmonėms - glostant žirgą padėti jiems lavinti judesius ar įveikti baimes. Tačiau Snaigei dar teks įrengti laikymo vietą, o iki tol ją laikinai prižiūrės aukcione taip pat dalyvavusi ir savo žirgynėlį turinti pora.

Iš viso aukcione siūlyti 8 tarnybai nebetinkantys žirgai, parduoti 6. Kai kurie dalyviai įsigijo ir po du.

Policijos atstovai sako, kad bent jau jų aukcionuose pirkėjų, norinčių įsigyti žirgus mėsai, mažėja. Nei šiame, nei praėjusiame - tokių nebuvo - esą visi nupirkti gyvūnai iškeliavo pas juos tikrai prižiūrėsiančius žmones. Tiesa, finansiškai, aukcionas nebuvo labai sėkmingas. Už šešis žirgus gauta pustrečio tūkstančio eurų.

„Aukcionas yra sėkmingas, tačiau iš dalies ir nesėkmingas, nes nebuvo konkurencijos, vienas, pasiūlęs kainą, ir nupirko tą žirgą. Anksčiau buvo, kad vykdavo mūšis, sukeliamos kainos“, – sako Vilniaus apskr. VPK raitojo būrio vadas Viktoras Čedovičius.

Naujų šeimininkų neradę Vaiva ir Horstas laukia kitos savaitės, kai vėl bus surengtas aukcionas.

Skambino asmeniškai

Kaip Eltai sakė komisariato Patrulių rinktinės 3-iosios kuopos raitojo būrio vadas V.Čedovičius, ryte, dar neprasidėjus aukciono dalyvių registracijai, jau pasirodė keli žmonės, susidomėję parduodamais policijos žirgais, apie 10 asmeniškai skambino pareigūnui ir teiravosi apie galimybę.

„Policija tik viešo aukciono būdu gali parduoti nuvertėjusį, nenaudingą, nereikalingą turtą ir panašiai. Žirgai tinkami jodinėti, tik rekomenduojamas lengvas krūvis. Senesni turi problemų su sąnariais, sausgyslėmis, tad reikalauja papildomos priežiūros. Policijai parduodami žirgai nėra tinkami, bet tai nereiškia, kad netinkami kažkur sodybose”, - sakė V. Čedovičius.

Kaip pridūrė komisariato Patrulių rinktinės 3-iosios kuopos raitojo būrio vadas, žirgai ištreniruoti pagal policijos pakraipą. „Pas mus svarbiausia - disciplina, žirgai ruošiami riaušėms malšinti ir panašiai, klauso komandų”, - sakė Eltos pašnekovas.

Viešajame aukcione buvo parduodami aštuoni žirgai: 1993 metų gimimo Snaigės pradinė pardavimo kaina - 260 eurų, tiek pat įkainoti trejais metais vyresnis Amūras, 1997 metų gimimo Graikija, 1999-ųjų Dairons.

15-os metų Vaivos pradinė kaina - 700 eurų, dvejais metais vyresnis Horstas įkainotas 600 eurų.

2003 gimimo žirgo Kabrioleto pradinė pardavimo kaina 700 eurų, tiek pat įkainota 2007 metų gimimo Hell.

Kaip skelbia Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, dalyvavimas aukcione yra mokamas, kaina - 10 eurų.

Paskelbus apie atitarnavusių žirgų pardavimą aukcione, socialiniuose tinkluose kilo diskusijos ne tik apie jų sveikatą. Internautai gailėjo žirgų, dalis jų piktinosi tokiu požiūriu į atitarnavusius žirgus.

„Patikėkit manimi, meilė ir gera priežiūra ne vieną „jojimui nebetinkamą žirgą” pakėlė ant kojų. Geriausias variantas, kad šie Lietuvai atitarnavę žirgai pakliūtų į mylinčias rankas ir galėtų pasidžiaugti oria senatve, o nebūtų išvežti į mėsos kombinatą”, - rašė daugiausia pritarimo sulaukusi feisbuko diskusijos dalyvė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar

ar portretas
matijosaitis nepramiegojo tokio biznio juk mesa tai rinktine?....

...

... portretas
Puiki žaliava krabų piršteliams.

Frontas

Frontas  portretas
Jo arkliena gera mesa
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių