Ar vilniečiai jau gali tikėtis pigesnės šilumos?

Pigesnės dujos sudarys tik kiek daugiau nei trečdalį visų perkamų dujų, sako Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas.

Vilniečiai neturėtų tikėtis pigesnio šildymo bei karšto vandens, sako Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas. Kainų kritimo tikėtasi po pranešimų, kad Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdoma bendrovė „Vilniaus energija“ pasirašė dujų tiekimo sutartį su įmone „Lietuvos dujų tiekimas“.

Pasak V. Stasiūno, pigesnės dujos sudarys tik kiek daugiau nei trečdalį visų perkamų dujų. „Pagal turimus duomenis matosi, kad tos pigesnės dujos iš „Lietuvos dujų tiekimo“ tik gali sumažinti šilumos kainų kilimą, kuris gali įvykti tose įmonėse, kur didelė dalis šilumos gaminama kūrenant tik gamtines dujas, o dar didesnis kiekis gamtinių dujų yra perkamas iš „Litgas“, t. y. suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo“, – sako Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas V. Stasiūnas.

Pagal ilgalaikę sutartį „Vilniaus energija“ iš įmonės „Lietuvos dujų tiekimas“ pirks apie 35 proc. per metus reikalingų dujų. Įstatymas numato, kad kitą dalį gamtinių dujų bendrovė privalo pirkti iš SGD terminalo.

Tačiau bendrovės „Lietuvos dujų tiekimas“ atstovai savo pranešime rašo, jog šiluma ir karštas vanduo didžiųjų miestų gyventojams pigs.

„Nuo šios dienos „Vilniaus energija“ ir kelių mažesnių Lietuvos miestų šilumos ūkį kontroliuojanti „Litesko“ jau gauna apie 25 proc. pigesnes gamtines dujas iš „Lietuvos dujų tiekimo“. Pirkimų procedūros pagaliau baigėsi. Nors ir pavėluotai, tai sudarys sąlygas šilumos ir karšto vandens kainų mažėjimui sostinės ir kitų miestų gyventojams“, – sakė „Lietuvos dujų tiekimo“ generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas.

Pasiūlęs mažiausią kainą, „Lietuvos dujų tiekimas“ praėjusį penktadienį laimėjo minėtų bendrovių skelbtą didžiausią šiais metais viešąjį dujų pirkimo konkursą. 

Šių metų vasarį, atsižvelgiant į naftos produktų kainų ir valiutos kursų prognozes, už gamtines dujas, perkamas iš „Lietuvos dujų tiekimo“, „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ mokės apie 18,5 euro už megavatvalandę. Tuo metu biržoje, kur „Vilniaus energija“ brangiau pirko dujas nuo metų pradžios, šį mėnesį toks pats kiekis dujų vidutiniškai kainavo apie 25 eurus. Sausio mėnesio vidutinė kaina biržoje siekė apie 27 eurus už megavatvalandę. 

Lygiai prieš metus, 2014 m. vasarį, šilumos gamintojai už vieną megavatvalandę dujų mokėjo apie 33 eurus.

„Vilniaus energijos“ vykdyto viešojo pirkimo rezultatai dar kartą parodė, kad praėjusių metų Vyriausybės sprendimas dėl nuolaidos už dujas taikymo 2015-2016 m. pasiteisino su kaupu – dėl padidėjusios konkurencijos įmonės dujas šiuo metu perka pigiau nei buvo galima tikėtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių