Alternatyvi prakartėlė į Kalėdas kviečia pažvelgti kitaip

Vilniaus arkikatedros prieigose įrengta alternatyvi prakartėlė vilniečius ir miesto svečius į Kalėdas kvies pažvelgti kitaip.

Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gatvėje, už prabangaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ pastatytas metalinis garažas. Vieta, kur Dievo Sūnus galėtų gimti šiandien - Benamio prakartėlė.

Vilniaus arkivyskupijos Carito iniciatyva tai bandymas įsivaizduoti Dievo Sūnaus gimimą šių dienų pasaulyje ir atkreipti miesto gyventojų bei svečių dėmesį į socialinį skurdą, kuris yra labai aktuali problema Lietuvoje. Drauge tai kvietimas padėti pastogės netekusiems žmonėms.

Šv. Kryžiaus namų kieme Benamio prakartėlę bus galima aplankyti iki 2018 m. sausio 7 dienos, Trijų Karalių iškilmės. Kiekvieną dieną nuo 18 val. čia galima įsigyti Vilniaus arkivyskupijos Carito Laikinųjų namų gyventojų medžio ir tekstilės dirbinių.

Užrašas virš prakartėlės nurodo į Trijų išminčių, aplankiusių gimusį Mesiją, vardų Kasparo, Melchioro ir Baltazaro lotynišką santrumpą. Pašventinta kreida užrašytos raidės + C + M + B + tai ir lotyniško maldavimo „Christus Mansionem Benedicat“ (Tepalaimina Kristus šią buveinę) sutrumpinimas. Tačiau ant Benamio prakartėlės šis užrašas įgyja dar vieną prasmę: Caritas + Miestas + Benamiai + 2018.

ELTA primena, kad pirmąją prakartėlę prieš Kalėdas uolos grotoje įrengė šv. Pranciškus. Joje apgyvendinęs ne tik šventąją šeimyną, bet ir kitus veikėjus, tarp kurių buvo tikrų gyvūnų, XII amžiuje gyvenęs šventasis norėjo, kad Dievo gimimas būtų „atpažįstamas“ - artimas tiek senam, tiek mažam.

Pirmosios skulptūrinės prakartėlės, kurią sukūrė garsus vėlyvųjų viduramžių menininkas Arnolfo di Cambio, fragmentai saugomi Didžiojoje Marijos bazilikoje Romoje. Pirmoje Dievo Motinai dedikuotoje krikščionių šventovėje yra ir ėdžių, kuriose buvo paguldytas kūdikėlis Jėzus, fragmentai, daugiau relikvijų, susijusių su Jėzaus gimimo istorija.

Lietuvą prakartėlės tradicija pasiekė kartu su krikščionybe. Jėzaus gimimo aplinka atkuriama ne tik pagrindinėse miestų aikštėse, bet ir bažnyčiose, tikintieji prieš šventes pagal savo matymą ir supratimą prakartėles įsirengia namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių