Administracijos vadovė: Vilniaus savivaldybė pajėgi perimti Profsąjungų rūmus

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto tarybai nusprendus perimti visuomenės poreikiams buvusius Profesinių sąjungų rūmus, savivaldybė būtų pajėgi tą padaryti, sako savivaldybės administracijos vadovė Alma Vaitkunskienė.

„Sunku būtų spręsti, kokia (pastato) vertė būtų. Bet akivaizdu, jei būtų vertinama pinigų srauto metodu, tai objekto vertė būtų labai maža. Vertinti analogo būdu būtų sunku, kadangi tokiam objektui analogo nėra. Taigi, manau, savivaldybė turėtų labai didelį pagrindą derėtis dėl labai objektyvios perimamo turto vertės, net jei jį perimtų visiškai viena, be valstybės pagalbos“, - tarybos nariams trečiadienį sakė administracijos direktorė.

Kurs Tautos namus ir parką

Sostinės savivaldybės politikai trečiadienį vienbalsiai pritarė įsipareigojimui, jog Taurakalnio teritorija yra svarbi vietos bendruomenei viešajam interesui tenkinti. Sklype, kur šiuo metu stovi buvę Profsąjungų rūmai, įsipareigota įgyvendinti Tautos namų - kultūros centro idėją. Tai numatančią rezoliuciją vilniaus politikai buvo priėmę dar 2012-aisiais, tačiau jokių teisinę galią turinčių sprendimų iki šiol nesiėmė.

Tarybos sprendimas leis aplinkiniame sklype, kurį savivaldybei dar turėtų perduoti Nacionalinė žemės tarnyba, įkurti parką, taip pat pradėti planavimo darbus, kaip ateityje turėtų atrodyti pastatas. Šie pasiūlymai teikiami administracijos direktorės Almos Vaitkunskienės iniciatyva.

Savivaldybės opozicijos atstovai domėjosi prieš daugiau nei metus priimtu sprendimu pakeisti po Profsąjungų rūmais esančio sklypo paskirtį iš visuomeninės į rekreacinę. Tai opozicijos ir valdančiųjų konservatorių nuomone, leistų statyti čia ir gyvenamuosius namus. Administracija ir savivaldybės valdžia tai neigia, sakydami, kad tam būtų reikalingi papildomi savivaldybės sprendimai, be to, liepą baigėsi sklypo nuomos sutartis, tad jokių veiksmų čia verslininkai atlikti negali.

Įsakymą dėl žemės paskirties pakeitimo prieš daugiau nei metus pasirašiusi Alma Vaitkunskienė sako, kad įstatymų nepažeidė. Ji pabrėžė, kad bendrasis planas numato ir sklypo rekreacinę paskirtį. Vis dėlto ji tarybos nariams anksčiau pripažino, jog jei būtų žinojusi, jog pasirašo sprendimą būtent dėl Profesinių sąjungų rūmų sklypo, būtų klaususi ir tarybos pritarimo. 

A.Vaitkunskienė trečiadienį priminė, kad sprendimą jai pateikė Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė.

„Ponia Raimonda Rudukienė, kuri pateikė man parašus su nuoroda, kad nėra jokių kliūčių, rizikų savivaldybei, vakar informavo Antikorupcijos komisiją, kad ją apgavo buvęs Miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys, davęs nurodymą po vieno iš pasitarimų ir informavęs, kad su visa vadovybe yra aptarta ir kad sklypo naudojimo būdą nutarta keisti“, - tarybos narius informavo A.Vaitkunskienė.

Antikorupcijos komisijoje taip pat paaiškėjo, kad A.Blotnys tokį nurodymą davė po komisijos, kuriai vadovavo mero patarėja Dalia Bardauskienė, posėdžio. Dėl šios situacijos savivaldybėje dar atliekamas vidinis tyrimas.

Pastato vertė galėtų kristi

A.Vaitkunskienė informavo, kad pastatą valdanti bendrovė „VIPC Vilnius“ savivaldybei ir kitoms institucijoms yra skolinga per 340 tūkst. eurų mokesčių, skola perduota antstoliams. Ji stebisi, jog bendrovė yra tarp 20-ies didiausių skolininkų valstybei, nors viena jos akcininkių „Veikmė“ yra pelningai veikianti bendrovė.

Pastatas paskutinįkart vertintas 2009-aisiais, kai nekilnojamojo turto kainos buvo pradėjusios kristi - A.Vaitkunskienės pateiktais nekilnojamojo turto registro duomenimis, jis tuomet buvo vertas 6,7 mln. eurų. Tuo metu sklypo po pastatu vertė šių metų duomenimis - dar 940 tūkst. eurų. Savivaldybei apsisprendus turtą perimti, būtų atliktas nepriklausomas vertinimas. A.Vaitkunskienė neabejoja, kad trečiadienio tarybos sprendimas turto vertę turėtų sumažinti, kadangi investuotojams nelieka ir teorinės galimybės panaudoti pastato komercinei veiklai be visuomenės ir savivaldybės pritarimo.

Praėjusios kadencijos politikai svarstė planus sudaryti su „VIPC Vilnius“ taikos sutartį ir iškeisti įvairius savivaldybei priklausančius statinius į Profsąjungų rūmus. Tuomet planuota, jog savivaldybei atitektų rūmai, įvertinti per 12 mln. eurų (41,6 mln. litų), o jų savininkei bendrovei „VIPC Vilnius“ mainais būtų perduoti 5 kiti pastatai Vilniuje bei Palangoje, kurių vertė - 5,7 mln. eurų (19,7 mln. litų). Be to, savivaldybė bendrovei būtų sumokėjusi dar 5,3 mln. eurų (18,3 mln. litų). Planų atsisakyta po žiniasklaidos informacijos, jog mainai gali būti nelygiaverčiai.

Registrų centro duomenimis, 64,9 proc. „VIPC Vilnius“ akcijų valdo Kipre registruota ribotos atsakomybės bendrovė „Velmark Investments Limited“, 35,1 proc. - statybų bendrovė „Veikmė“. Derybose su savivaldybe „VIPC Vilnius“ atstovauja bendrovės valdybos pirmininkas Darijus Vilčinskas.

Įkuriant ant Tauro kalno tautinės kultūros daugiafunkcinį centrą svarstyta įgyvendinti tautos patriarcho Jono Basanavičiaus idėja. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas atsirado sovietmečiu, 1964-aisiais.

Planai rūmų vietoje įkurti Tautos namus Lietuvoje svarstomi jau beveik du dešimtmečius, tačiau projektas nepradėtas įgyventinti.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius J.Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje neatsirado.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių