3D vaizdas – ne tik kine, bet ir operacinėje

  • Teksto dydis:

VUL Santaros klinikų medikai pirmieji ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse turėjo galimybę operacijų metu panaudoti atvirų mikrochirurginių operacijų vizualizacijos sistemą, kuri perteikia padidintą operacinio lauko vaizdą į monitoriaus ekraną aukštos raiškos 3D formatu.

VUL Santaros klinikos – inovatyvi ligoninė, kurioje naudojamos visos įmanomos priemonės, kad paslaugos pacientams būtų suteikiamos pačios aukščiausios kokybės. Prof. Eugenijus Lesinskas ir doc. Justinas Ivaška pirmieji ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse atliko ausies, nosies, gerklės operacijas, kurių metu panaudota atvirų mikrochirurginių operacijų 3D vizualizacijos sistema. „Nuostabu, kai gydytojo darbą palengvina įranga, užtikrinanti geresnį matomumą, vaizdo detalumą, jo raišką, gylį. Taip operacijos tampa dar saugesnės, labiau tausojančios pacientų sveikatą“, – teigia Santaros klinikų Ausų, nosies, gerklės ligų centro vadovas prof. Eugenijus Lesinskas.

Medicinos technologijos – viena sparčiausiai besivystančių ir tobulėjančių sričių pasaulyje. „Pavyzdžiui, Santaros klinikose 3D operacijų vizualizacijos sistemą naudojo įvairių sričių – ausų, nosies, gerklės ligų, neurochirurgijos, plastikos, ginekologijos – specialistai“, – sakė doc. J. Ivaška.

VUL Santaros klinikų neurochirurgas Ugnius Kšanas pasakoja, kad neurochirurgų darbe ypatingai svarbu tikslumas, todėl inovatyvios technologijos, suteikiančios galimybę aiškiau matyti vaizdą, dirbti chirurgui patogesnėje padėtyje, gali smarkiai palengvinti mediko darbą. „Operacijos metu chirurgas žvelgia ne į mikroskopo okuliarą, o į 3D monitorius, kuriuose vaizdą galima didinti, paryškinti, keisti jo parametrus. Be to, visas operacinės personalas mato tą patį vaizdą kaip ir operuojantis gydytojas, todėl darbas komandoje tampa dar tikslesnis ir labiau koordinuotas. Pavyzdžiui, mano atliktos operacijos metu 3D endoskopas buvo naudingas dėl tikslesnio erdvinio vaizdo, kas labai svarbu dirbant su svarbiomis kritinėmis struktūromis giliai kaukolės ertmėje, naudojant aukštų apsukų grąžtą, kitus endoskopiniu mikroinstrumentus. Be abejonės, 3D endoskopas būtų pranašesnis ir naudojant jį kaip papildomą, asistuojančią priemonę, kitose mikroneurochirurginėse operacijose”, – patirtimi dalijasi neurochirurgas U. Kšanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių