Vokiečių menininko fotografijos paroda – iššūkis neigti negatyvumą

  • Teksto dydis:

Birželio 7 d. (antradienį) 17.30 val. sostinės „Prospekto“ fotografijos galerijoje vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami į Vokietijos fotomenininko Hennrico Jokeito fotografijų parodos „Negative vision / Negatyvo vizija“ atidarymą.

Renginyje dalyvaus Agnė Narušytė, Tomas Pabedinskas ir pats autorius. 

„Mes galime galvoti apie negatyvą nematydami jo,“ – parodos idėją apibūdina H. Jokeitas. Jis pristato savo naujausias fotografijas išskirtinai negatyvo formos. Atsižvelgiant į šią sunkinančią sąlygą, jo darbas atskleidžia pereinamąjį momentą nuo analoginio prie skaitmeninio vaizdo.

„Kaip neurologas jis visiškai suvokia susierzinimo momentą , kurį sukelia negatyvo vaizdas vizualiniam suvokimui. Tai deklaruoja viziją. Visiškai tai suvokdamas, Jokeitas vaizdais provokuoja suvokimą, kuris prieštarauja šiandienos gyvenimui, perpildytam naujųjų medijų. Nepaisant fotografijų turinio, kuris, žinoma, yra svarbus, lemiamas klausimas yra apie negatyvo ar negatyvumo reikšmę tokiu metu, kai propaguojamas visiškas pozityvumas visose gyvenimo sferose. H. Jokeito vaizdai reikalauja fundamentalios negatyvo reikšmės (vertės) – kaip sąlygos Geresniam ar Pozityviam dalykui įvykti. Jo vaizduose matome modernią miesto architektūrą, industrines konstrukcijas, paprasčiausius namus, butus, interjerus, šiukšles, bet taip pat ir gamtą. Nors ir nepaliestą, bet vistiek apgailėtiną ir nykstančią. Visos tos vietos atrodo paliktos užmarščiai, o bet kokia gyvybės forma eliminuojama. Toje tuštumoje negatyvas sukelia paslapties pojūtį. Tuo pat metu darbai gali būti suprasti kaip impulsas ar iššūkis neigti negatyvumą suvokiamame pasaulyje,“ – apie vokiečių menininką atsiliepė garsus fotografijos tyrinėtojas Enno Kaufholdas.

Paroda veiks iki liepos 9 dienos. 

Apie 

H. Jokeitas gimė 1963 m. Štralsunde, Vokietijoje. Dabar jis gyvena ir dirba Ciuriche, Šveicarijoje. Savo darbus yra rodęs „Le Festival Voies Off des Rencontres Internationales de la Photographie“ Arlyje, Prancūzijoje, „Fotosommer Stuttgart“ Württembergo meno centre Štutgarte, Vokietijoje, Ciuriche, Šveicarijoje, ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių