Vilniuje visą savaitę laukiami kino ir muzikos gerbėjai

  • Teksto dydis:

Dainuojamoji poezija, kinas ar šiuolaikinė bei klasikinė muzika? Šį kartą rinktis neteks – Vilniuje galima spėti aplankyti viską. Tai savo kailiu išbandė Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius rubrikoje „Keliauk! Pažink! Pasidalink! Ištisus metus!” ir savo įspūdžiais pasidalijo su televizijos žiūrovais.

Vakar, spalio 21d., prasidėjęs ir iki spalio 25-osios besitęsiantis tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis  „Tai – aš“ – vienintelis šio žanro tokio masto renginys visoje Rytų Europoje. Festivalis šiais metais skaičiuoja jau vienuoliktuosius metus ir žiūrovams ketina pateikti ne vieną naujovę.

Visą savaitę dainuojamosios poezijos koncertai vyks ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose ir net gi kaimyninėse valstybėse – Latvijoje ir Lenkijoje. Vienas svarbiausių festivalio koncertų – Vilniaus mokytojų namų kartu su Vytauto Kernagio fondu pristatomas koncertas „Beprotiškai fantastiškas gimtadienis“, skirtas šviesaus atminimo festivalio krikštatėviu laikomam Vytautui Kernagiui atminti. Klausytojų laukia N. Malūnavičiūtės, L. Mikalausko, R. Karpio. A. Giniočio, J. Didžiulio bei kitų atlikėjų atliekamos naujai aranžuotos maestro V. Kernagio dainos. Dainas koncertui aranžavo Andrius Kulikauskas, o renginį ves maestro duktė Eglė Kernagytė.

Jau šį trečiadienį, spalio 22 d., prasidės žmogaus teisių kino festivalis „Ad Hoc: Nepatogus kinas“, šiais metais prisistatantis su šūkiu „Filmai suaugusiems“ . Tarptautinio dokumentinių filmų festivalio metu bus surengta bent dešimt susitikimų su užsienio kino kūrėjais, kurie lankysis Vilniuje ir festivalio žiūrovams pristatys savo kino juostas bei dalyvaus įvairiose diskusijose žmogaus teisių klausimais. Be to, šiais metais pirmą kartą bus surengta konkursinė programa, kurioje dėl geriausio festivalio filmo vardo varžysis septyni dokumentiniai filmai.

Tradiciškai gamtos ir žmogaus santykiams skirta festivalio  „Žalioji programa“ yra ypač laukiama „Nepatogaus kino“ žiūrovų. Kiekvienais metais šios programos dokumentiniai filmai skirtingu kampu nušviečia aplinkosaugos aktualijas. Anksčiau jau pristatyti filmai apie vandens išteklius, gyvūniją, atsinaujinančią energetiką, o šių metų programoje bus kalbama apie miškus. Vienas ryškiausių šios programos akcentų – D. Britanijos režisieriaus O. V. Einsiedelio filmas „Virunga“. Šioje juostoje pasakojama apie Virungos nacionalinį parką – unikalią pasaulio vietą, kurioje laisvėje gyvena nykstančių kalnų gorilų populiacija ir kurioje vyksta tikras karas tarp galios ir didelių pinigų bei noro išsaugoti parką.

Festivalio „Ad Hoc: Nepatogus kinas“ filmus iki lapkričio 16 dienos bus galima išvysti Vilniuje, Alytuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje ir Anykščiuose.  Beje, pirmą kartą šių metų programoje pristatomi ir filmai jauniausiems festivalio žiūrovams, kuriems rengiami specialūs dieniniai seansai.

Kultūrinę programą sostinėje pratęs šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“, vyksiantis spalio 24 – lapkričio 9 dienomis. Šiame festivalyje skambės simfoninė ir kamerinė muzika, alternatyvioji kūryba, elektroninė, klubinė, eksperimentinė muzika, bus pristatomi įvairūs multimedijos projektai, muzikos teatro spektakliai – viso dvylika išskirtinių renginių. Pirmasis festivalio simfoninės muzikos koncertas spalio 25-ąją pakvies pasiklausyti jaunųjų lietuvių klasikinės muzikos virtuozų – akordeonisto Martyno Levickio bei klarneto meistro Vytauto Giedraičio, kurie atliks intriguojančią keturių moterų kompozitorių kūrinių programą. Festivalio publikai taip pat koncertuos muzikos legenda Philipas Glassas, Vokietijos elektroninės muzikos akto „Monolake“ lyderis Robertas Henke, kylanti smuiko muzikos žvaigždė Aisha Syed iš Jungtinių Amerikos Valstijų, pasaulinio garso perkusininkų grupė „Strasbūro mušamieji“ („Les Percussions de Strasbourg“, Prancūzija) bei daugelis kitų atlikėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių