Vilniuje vieši Latvijos kino legenda

Vilniuje vieši Latvijos kino režisierius, aktorius Janis Streičas. Jis atvyko teatro, muzikos ir kino muziejaus kvietimu, kur šiuo metu veikia jo paroda.

Trečiadienio popietę iš Rygos į Vilnių atvykęs režisierius Janis Streičas sako į Lietuvą dažniausiai atvyksta asmeniniais reikalais, Lietuvoje gyvena jo dukra. Tačiau šįkart režisierius atvyko teatro, muzikos ir kino muziejaus kvietimu, kur veikia paroda, skirta režisieriaus kūrybai, pavadinta „Latvių kino režisierius Janis Streičas. Filmai, Žmonės, Epochos“. Pats režisierius sako, šiandien jo gyvenime vietos kinui beveik nebelikę.

„Stengiuosi tai pamiršti, nes visa tai jau praėjo ir nebėra prasmės dabar į tai gilintis, tai jaunų darbas, tegu jei kuria, prie mūsų neturtingumo tai taip sunku, anksčiau, kai buvo kino fabrikas, užteko ir energijos, ir sveikatos“, – sakė režisierius J. Streičas.

Kine J. Streičas debiutavo 67-aisiais būdamas trisdešimt vienerių. Iš viso sukūrė 22 vaidybinius filmus, kai kuriuose jų ir pats vaidindavo, paskutinį filmą Rudolfo palikimas sukūrė – prieš septynerius metus. Vienas garsiausių jo filmų „Teatras“, sukurtas pagal Somerseto Moemo to paties pavadinimo romaną, kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė latvių kino aktorė Vija Artmanė.

J. Streičas sako, kad dabar kurti kiną žymiai sudėtingiau, nes reikia taikytis prie rinkos reikalavimų.

„Į rinką reikia patekti, nes mes nesame rinkoje. Pavyzdžiui, gali sukurti gerą filmą, bet kaip su juo patekti į tą rinką, o jei joje esi, tai bet kokį šlamštą sukurk, jie ims ir rodys, reklamuos, nes tai bus jų produkcija, o mes, ką besukurtume mes, tai latviai, estai, lietuviai, nepateksim“, – kalbėjo režisierius.

Trečiadienio vakarą muziejuje, kuriame veikia J. Streičo paroda,surengta filmo „Svetimos aistros“ peržiūra. Filmas sukurtas prieš daugiau nei tris dešimtmečius pagal Mykolo Sluckio to paties pavadinimo apysaką, jame taip pat vadino V. Artmanė, bei lietuvių aktoriai Eugenija Šulgaitė bei Algirdas Paulavičius. Šis filmas ir nemažai kitų režisieriaus darbų šiandien yra restauruoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių