Vilniuje prasideda festivalis „Skamba skamba kankliai“

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerijoje pagerbti 46-ojo tarptautinio folkloro festivalio „Skamba skamba kankliai“ dalyviai. Šiemet jo programoje – per 40 renginių. Festivalyje dalyvauja kolektyvai iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Lenkijos, Nyderlandų, Rusijos, Kipro, Egipto ir Azerbaidžano.

Festivalį pradėjo Lietuvių literatūros ir tautosakos institute surengta mokslinė konferencija. Trečiadienį Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje buvo atidaryta karpinių paroda „Kanklių skambėjime“, ketvirtadienį Vaidilos teatre vyko festivalio svečių koncertas „Svetukai mano, rygailio!“. Penktadienį „Skamba skamba kankliai“ tradiciškai kviečia klausytis sutartinių. Jų garsai šiemet užklos  vakarėjantį sostinės senamiestį – archajiškos giesmės skambės Vilniaus gynybinės sienos bastėjos prieigose.

Šeštadienį Vaidilos teatre rengiamas didysis festivalio koncertas „Graži tu, mano“, skirtas valstybės atkūrimo šimtmečiui. Vakare pagrindinėje festivalio scenoje, įsikūrusioje S. Daukanto aikštėje, koncertuos folkloro grupė „Žalvarinis“. Festivalio uždarymo dieną, sekmadienį, vaikų ir jaunimo tradiciškai lauks jau 26-ąjį kartą rengiama vaikų folkloro šventė „Saulytė“. Čia ne tik skambės vaikų folkloras, bet ir įsikurs liaudies meistrų dirbtuvės. Šešias dienas vyksiantį tarptautinį folkloro festivalį vainikuos baigiamasis koncertas „Uliokim, braliukai, švintoj Lietuvėlaj“. Festivalio metu tradiciškai veiks tautodailininkų mugė.

Festivalis „Skamba skamba kankliai“ kasmet vyksta Vilniuje paskutinę gegužės mėnesio savaitę. Koncertų dalyviai ir žiūrovai jį vadina kasmetiniais folkloro „atlaidais“, dalyvauti jame nori ne tik Vilniaus, turinčio daugiau kaip pusšimtį senąsias tradicijas tęsiančių kolektyvų, bet ir visos Lietuvos, užsienio šalių ansambliai – autentiškojo folkloro tradicijų tęsėjai.

„Skamba skamba kankliai“ – tai seniausias folkloro festivalis Lietuvoje, vykstantis nuo 1973 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių