Vilniuje prasideda dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniuje prasideda devintasis tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“, per kurį ketinama parodyti daugiau kaip pusšimtį nepatogias temas nagrinėjančių filmų.

„Nepatogus kinas“ antrą kartą organizuos konkursinę programą. Joje bus parodyti devyni filmai iš Prancūzijos, Šveicarijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Italijos, Vokietijos ir kt. Tai pirmieji arba antrieji režisierių pilno metro darbai. Dalis jų spėjo sulaukti pasaulinio pripažinimo, o kiti dar tik įpusėjo keliones po prestižinius kino festivalius, pranešė organizatoriai.

Konkursinėje programoje bus pasakojimų apie politines permainas Egipte („Aš esu tauta“), apie demokratišką mokyklą, kur vaikų ir saugusiųjų balsai – lygiaverčiai („Kaip nupiešti dramblį“), rodoma neįprasta kelionė po Ameriką („Aukštyn/Žemyn“), aplankytos karinių konfliktų vietos („Mūšiai“) ir kt.

Tarptautinės vertinimo komisijos garbės nariu šiais metais paskelbtas Rusijoje kalintis ukrainiečių kino režisierius Olegas Sencovas. 2013 metais menininkas buvo suimtas už tai, kad kartu su „Automaidano“ grupės nariais tiekė maistą ir būtinus reikmenis Ukrainos kariams karinėse bazėse Kryme. Teismo kūrėjui skirta bausmė – 20 metų laisvės atėmimo.

„Paskelbdami O.Senscovą konkursinės programos komisijos garbės nariu, prisidedame prie tarptautinės kino bendruomenės, kuri siekia atkreipti dėmesį į politizuotą režisieriaus įkalinimą, kurio metu buvo šiurkščiai pažeista teisė į teisingą ir nešališką teismą. Siekiame, kad būtų dar kartą peržiūrėtos ir įvertintos įkalinimo aplinkybės, o kūrėjas galiausiai paleistas į laisvę“, – pranešime cituojamas festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Be konkursinės festivalyje bus parodytos dar šešios teminės programos: „Panoramos“ programa apžvelgs ryškiausius pastarojo meto dokumentinius filmus, „Moterys kuria kiną“ kvies atidžiau pažvelgti į moterų diskriminaciją ir kelis dešimtmečius trunkančio judėjimo už moterų teises istoriją, „Žalioji programa“ pasakos apie maistą, „Praeities našta“ tarsi iš šalies leis pažvelgti į sovietų okupacijos metus, „Baltijos dokumentika ant lentynos“ parodys penkis trumpametražius Baltijos šalių dokumentinius filmus, kurie sovietiniais metais buvo cenzūruoti, uždrausti ir nepasiekė ekranų. Keturių filmų programa skirta Vakarų Sacharos teritorijos problemai.

Devintasis tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ vyks spalio 15 – lapkričio 8 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Birštone ir Anykščiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių