Vilniuje nugriaudės jubiliejinis salsos festivalis

  • Teksto dydis:

Gegužės 19–23 dienomis Vilniuje vyks tarptautinis salsos festivalis, šįmet rengiamas jau dešimtą kartą. Jis truks net penkias dienas: vyks beveik pusšimtis šokių pamokų, penki vakarėliai su parodomosiomis profesionalų programomis, įrašų kolekcijas demonstruos septyni salsos, bačiatos ir kizombos muziką grojantys diskžokėjai.

Didžiausioje Baltijos šalyse salsos šokio ir muzikos šventėje tikimasi rekordinio dalyvių skaičiaus – daugiau kaip pusės tūkstančio. Jiems pamokas ves daugiau kaip 20 profesionalių šokėjų iš Kubos, Brazilijos, Jungtinės Karalystės, Lietuvos ir kitų pasaulio šalių. Be to, vakarėlių metu dauguma jų surengs solinius pasirodymus.

Festivalis, kaip jau tapo įprasta, orientuotas į įvairių stilių salsą ir kitus „socialiuosius“ šokius: bačiatą, kizombą. Šįmet viena instruktorių pora vėl mokys šokti sambą de gafieira – ne tą, kuri demonstruojama karnavalų metu, o sudėtingesnį variantą, poromis šokamą klubuose.

Tradiciškai visos pamokos ir beveik visi vakarėliai vyks Vilniaus lenkų kultūros namuose, kurie jau senokai tapo festivalio būstine. Ryškiausios jubiliejinio festivalio žvaigždės – Karel Flores iš Niujorko ir jos partneris Marco Ferrigno iš Italijos. Pora iš Olandijos, pasivadinusi „Bachata Passion“, demonstruos įvairių stilių bačiatą.

„Specialiai niekuomet jokių rekordų nesiekėme, bet tikiuosi, kad dešimtasis festivalis nuskambės“, – sako viena iš festivalio sumanytojų ir organizatorių Ieva Dadurkaitė. „Turime kelis šimtus ištikimų draugų, ir jų būrys kasmet auga. Mes jau senokai esame pasauliniuose salsos renginių kalendoriuose, dėl to kiekvieną pavasarį į Vilnių suvažiuoja keli šimtai salsos entuziastų iš kaimyninių valstybių.“

Festivalis prasidės ketvirtadienį apšilimo vakarėliu, kuris truks iki antros valandos nakties ir bus pats trumpiausias iš penkių numatytų. Kalbėdami apie paskutinį vakarą organizatoriai tradiciškai nurodo tik jo pradžią – pirmadienis, devinta vakaro.

„Nuo pat pradžių norėjome, kad festivalis taptų visų pirma švente šokio mėgėjams. Savo ruožtu, jie kasmet sukuria absoliučiai nepakartojamą atmosferą, o mūsų vakarėliai jau, sakyčiau, spėjo apaugti legendomis,“ – pridūrė Ieva, festivalius organizuojanti su savo seseria Elena.

Kaip daugumos naujų iniciatyvų, festivalio pradžia buvo gana kukli: 2007 metų gegužę į Vilnių atvyko dvylika profesionalių šokio instruktorių, kurie maždaug porai šimtų salsos mėgėjų vedė pamokas, o vakarais visi kartu šokdavo įvairiuose klubuose. Nors salsos gerbėjų niekas oficialiai neregistruoja, pasak I. Dadurkaitės, galima drąsiai teigti, jog per dešimtmetį Lietuvoje jų padaugėjo kelis kartus, ir dabar įvairaus lygio „salseirų“ Lietuvoje yra keli tūkstančiai.

Prieš maždaug 40 metų Niujorke užgimusi salsa – vienas iš vadinamųjų „socialiųjų šokių“, kurio judesiai pasiskolinti iš Kuboje ir kitose Karibų jūros salose populiarių šokių.


Šiame straipsnyje: salsafestivalisšokismuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių