Vilniuje – meno įžymybės J. Lipchitzo skulptūrų paroda

  • Teksto dydis:

Šią savaitę į Vilnių iš nacionalinio Georges Pompidou (Žoržo Pompidu) meno ir kultūros centro Paryžiuje atvežama skulptoriaus Jacques’o Lipchitzo (Žako Lipšico) paroda „Gyvenimas skulptūroje“.

„Ši paroda, skirta skulptoriaus 125-mečiui, kruopščiai planuota net kelerius metus. Žaismingai kalbant, būtų lengviau atsikviesti Prancūzijos prezidentą, nei atsivežti J.Lipchitzo skulptūras iš Paryžiaus muziejų“, – teigia vienas iš parodos iniciatorių Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris.

„Visų pirma, reikėjo įtikinti Prancūzijos Pompidu centro bei Judaizmo istorijos ir meno muziejaus atstovus, kad leistų atsivežti J.Lipchitzo penkias skulptūras ir du jo tapybos darbus. Gavus sutikimą, turėjome sudaryti palankias meno kūrinių transportavimo sąlygas, mat kai kurios skulptūros pagamintos iš itin trapių medžiagų“, – muziejaus pranešime cituojamas M.Zingeris.

Šio žymaus Lietuvoje užaugusio modernizmo klasiko kūriniai saugomi Metropoliteno meno muziejuje Niujorke, Čikagos meno institute, Londono, Paryžiaus bei kitose pasaulio didmiesčių muziejuose.

Menininko darbai bus eksponuojami nuo liepos 1-osios iki rugsėjo 25-osios Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje Vilniuje.

J.Lipchitzas gimė 1891 metais Druskininkuose. Ten su savo šeima gyveno iki 17 metų. Dar XX amžiaus pradžioje išvykęs iš Lietuvos į Prancūziją, modernizmo klasikas išgarsėjo ne tik Vakarų Europoje, bet buvo pripažintas ir JAV. Jis sukūrė daug skulptūrų, kurios stovi JAV viešosiose erdvėse: Fairmount parke Filadelfijoje, Minesotos universiteto Tweed‘o meno muziejaus teritorijoje, Kolumbijos universiteto teritorijoje, Niujorke, Filadelfijos mieste, Pensilvanijos valstijoje bei kitur.

Meninius gabumus skulptorius tobulino Paryžiuje, Nacionalinėje meno mokykloje ir Žiuljeno meno akademijoje. Prancūzijoje jis artimai bendravo su tokiais pasaulinio garso menininkais kaip Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Diego Rivera bei daugeliu kitų.

J.Lipchitzas buvo apdovanotas Prancūzijos garbės legiono ordinu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių