Vilniuje – legendinių Ispanijos menininkų S. Dali ir P. Picasso darbai

  • Teksto dydis:

Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje „ARKA“ atidaroma neeilinė paroda – pasaulinio garso legendinių Ispanijos menininkų Salvadoro Dali ir Pablo Picasso darbų ekspozicija, pristatanti daugiau nei 150 originalių skulptūros, keramikos, grafikos darbų. Parodą į Vilnių atvežė kolekcininkas Aleksandras Šadrinas, paroda jau buvo eksponuota Maskvoje, Minske, Rygoje ir kt. Europos ir Rusijos miestuose, po Vilniaus ją numatoma pervežti į Pekiną.

Visi kūriniai, pristatomi parodoje, yra kolekcininko Aleksandro Šadrino nuosavybė ir buvo įsigyti:

- Salvadoro Dali bronzinės skulptūros ir litografijos - iš Benjamino Levy (Salvadoro Dali muziejus Paryžiuje);

- Salvadoro Dali graviūros - iš Pjero Aržile sūnaus ir paveldėtojo Žano-Kristofo Aržile;

- Pablo Picasso keramika įsigyta Cristie‘s aukcione 2012 m. birželio mėn. (Ramje šeimos palikimas, galerija „Madura“);

- Dalis Salvadoro Dali grafikos ir keramikos ir Pablo Picasso grafika įsigyta iš žinomų kolekcininkų, galerijų ir Europos aukcionų;

Visa kolekcija buvo suformuota per pastaruosius 15 metų.

Parodoje „ARKOS“ galerijoje bus galima pamatyti ne tik pačius žymiausius Salvadoro Dali siužetus – tirpstantį laikrodį, dramblį ant plonų kojų, moterį su dėžėmis visame kūne, žirafą ugnyje ir kt. Šioje parodoje atrasite ir „kitą“ Dali, kurio skulptūriniai ir grafiniai vaizdai ne mažiau nustebins – sparnuotos sraigės, musės su karūnomis ir 17 jūros ežių ant raganosio nugaros!

Pablo Picasso keramika leis žiūrovui pasinerti į menininko kūrybinių siekių gelmes. Siužetuose ir jų keraminiame išpildyme atsispindi ilgos sąlyčio su pirmykščia dvasia paieškos. Mitiniai faunai, minotaurai, buliai, scenos iš bakchanalijų ir koridos atrado savo vietą ant indų ir ąsočių. Įkvėptas gyvūnų ir paukščių figūrų, Picasso sukūrė ištisą seriją keramikos darbų su ožkos Esmeraldos, kuri gyveno jo namuose, atvaizdais.

Ši paroda yra unikali tuo, kad pirmą kartą Pablo Picasso ir Salvadoro Dali keramika bus parodyta kartu vienoje parodoje. Palyginimui parodos organizatoriai nori priminti, kad „Ermitaže“ yra tik 14 Pablo Picasso keramikos objektų, padovanotų Nadios Leže. Vilniaus žiūrovams bus pristatyta 30 keramikos darbų iš buvusios garsios kolekcijos, priklausiusios Ramje šeimai, kurios dirbtuvėse „Madura“ Pablo Picasso sukūrė visus savo keramikos darbus.

Galerijos salėse bus demonstruojamos filmas-ekskursija, kurioje kolekcijos savininkas Aleksandras Šadrinas pasakos apie savo kolekciją ir kiekvieno kūrinio istoriją atskirai.

Kartu su paroda, Vilniuje pirmą kartą bus pristatoma knyga apie Salvadoro Dali ir Pablo Picasso kūrybą, kurioje surinkta vertinga informacija apie genialių Ispanijos menininkų kūrybos ištakas. Šioje knygoje pristatomi anksčiau niekur neskelbti sensacingi istoriniai faktai apie Jelenos Djakonovos (Gala) genealogiją, kurios slaviška kilmė padės geriau suprasti sudėtingą ir įvairialypį genialiojo Salvadoro Dali mūzos pasaulį.

Parodos darbo laikas: 2015 m. spalio 7 – 31 d.

Kiekvieną dieną nuo 12 iki 20 val.

Bilietų kaina 7 ir 5 eurai (lengvatinis)



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas mikuckis

tomas mikuckis portretas
nuostabusis pikasas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių