Vilniečio rankose metalo diskai virsta unikaliais muzikos instrumentais

Kuria, žaidžia, pragyvena ir gyvena su garsu, nors didesnę gyvenimo dalį mokėsi vaizdo grafikos – toks netikėtas posūkis smarkiai pakeitė vilniečio Mikalojaus Smulskio gyvenimą.

Jaunas vyras jau keletą metų tobulina savo sukurtą muzikos instrumentą, vadinamą „garso lizdu“.

Žalumos, gėlių žiedų ir paukščių čiulbesio apsuptas namas Vilniaus pakraštyje – vieta, kur gimsta 24-erių metų Mikalojaus Smulskio „garso lizdai“, viešojoje erdvėje žinomi „Sound nest“ pavadinimu. Jau ketvirtus metus vyras bene kasdien kala, pjausto, virina, šlifuoja, kaitina ugnimi ir kitaip apdirba metalo diskus, kol jie galiausiai virsta išskirtiniais ramius, ilgai rezonuojančius garsus skleidžiančiais muzikos instrumentais.

„Instrumentas pats savaime yra labai universalus, kadangi visos natos, kurios yra instrumente, yra dermėje, tai bet kas gali imti su juo ir groti, neturėdamas jokių muzikinių žinių. Nereikia tada būti nei jogos mokytoju, nei labai stipriai domėtis muzika. Pirkėjais tampa visi žmonės, kurie bent kažkiek jaučia potraukį atsipalaiduoti per garsą“, – pasakoja „Sound nest“ kūrėjas.

Mikalojus neslepia – kažkada tik smagiu pomėgiu buvę vadinamieji „Garso lizdai“ dabar jam – ir aistra, ir kūrybos bei saviraiškos priemonė, ir svarbiausias pajamų šaltinis. Kai ėmėsi jų gamybos, sumeistraudavo kelias dešimtis lizdų per metus, o dabar po daugybę šalių visuose žemynuose pasklidę jau daugiau kaip 600 rankų darbo instrumentų, priskiriamų liežuvėlinių būgnelių kategorijai.

Netikėta tai, kad beveik visą gyvenimą Mikalojus neturėjo nieko bendra su muzika ir gilinosi į vaizdo grafiką, kol pačiam netikėtai kilo noras visą savo jautrumą išreikšti garsais.

Daugiau apie „garso lizdus“ bei jų kūrėją – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių