Vilniečių komiksuose – istorinių asmenybių susitikimai

Trys vilnietės, vaikščiodamos po sostinę, nusprendė pagyvinti miestą, suteikdamos veidus istorinėms asmenybėms, kurių vardais pavadintos gatvės. Gatvių sankryžos vilniečių piešiniuose virsta istorinių asmenybių susitikimais. Savo ciklą jos taip ir pavadino – „Gatvių susitikimai“.

Prieš pusmetį dvi seserys ir jų draugė užsidegė idėja atgaivinti Vilniaus gatves, suteikiant joms veidą. Piešinių objektu pasirinko gatvių sankryžas, kur tarsi susitinka asmenybės, kurių vardais pavadintos gatvės. Joms buvo įdomu, apie ką kalbėtų, pavyzdžiui, Vincas Kudirka ir kunigaikštis Gediminas, jeigu iš tiesų susitiktų. Merginos fantazavo piešdamos komiksus, vėliau atrinko po vieną piešinį ir įkūrė gatvių susitikimų tinklaraštį.

„Turėjome šiokią tokią edukacinę mintį, supažindinti žmones su savo miestu, nes mes ir anksčiau su Agne mėgome rinkti visokias legendas, pasakojimus apie Vilnių, nes Vilnius mums brangus, įdomus miestas“, – pasakojo projekto autorė Monika Vaicenavičienė.

Gatvių pokalbių atspirtimi tampa veikėjų biografijos, kūryba, kartais tiesiog pačių gatvių problemos.

Pasak autorių, piešiniai yra ir jų bendravimo būdas, nes retai matosi. Monika Vaicenavičienė po studijų Vilniaus dailės akademijoje tęsia mokslus Švedijoje. Jos sesuo Agnė Ulytė – gydytoja rezidentė Vilniuje. Dar viena projekto autorė, Živilė Miežytė, šiuo metu atlieka lituanistės praktiką Australijoje.

Merginoms svarbu, kad žmonės kitomis akimis pažvelgtų į savo miestą ir į asmenybes, kurių vardais pavadintos gatvės.

Gatvių žemėlapis kiekvieną savaitę pildomas vis naujais istorinių asmenybių susitikimais. Projekto autorės sako turinčios ir daugiau idėjų Vilniui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių