Vilniaus rotušėje atverti Omano Sultonato kultūros lobynai

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus rotušė nusidažė žalia ir raudona spalvomis, o aplink ją sklido egzotiškas smilkalų kvapas – taip įspūdingai surengtas Lietuvos ir Omano Sultonato diplomatinių santykių 25 metų jubiliejaus minėjimas bei oficialiai atidaryta Omano Sultonato kultūros programa.

Iškilmingame renginyje Omano Sultonato garbės konsulė Lietuvoje Boleta Senkienė pasveikino svečius, pabrėždama šalių bendradarbiavo ir tarpusavio santykių plėtojimo svarbą pasauliniame kontekste. Atidarymo vakare dalyvavo ir sveikinimo kalbas sakė Omano informacijos ministras Abdulmonamas Mansooras Al Hasani, Omano užsienio reikalų ministerijos generalinis sekretorius Sayyidas Badras Al Busaidi, Lietuvos užsienio reikalų viceministras Neris Germanas.

Renginio atidaryme svečiai galėjo apžiūrėti įspūdingą fotografijų parodą, omanietiškus suvenyrus, masyvius rankų darbo sidabro dirbinius, pasimėgauti išskirtiniais frankisenso kvapais bei unikalia arabiška muzika. Iškilmingo vakaro metu svečiai buvo vaišinami Omano krašto užkandžiais, omanietiška kava ir datulėmis, specialiai atsiųstomis į Vilnių iš rinktinių Omano ūkių.

Šio mūsų šaliai svarbaus jubiliejaus proga Vilniaus rotušėje visą vasario mėnesį vyks edukacinė programa „Omano lobiai“. Jos metu lankytojai kviečiami ne tik pasigrožėti  Omano kasdienio gyvenimo vaizdais, kvapą gniaužiančia gamta fotografijų parodoje, tačiau ir susipažinti su šalies pasididžiavimu – omanietiškų smilkalų istorija, aplankyti arabiškos muzikos koncertą, daugiau sužinoti apie kaligrafijos meną, sudalyvauti rytietiškos kūno puošybos pamokose.

Visi programos „Omano lobiai“ renginiai nemokami. Juos organizuoja Omano Sultonato garbės konsulatas Lietuvoje ir Omano informacijos ministerija.

Omanas – vienintelė arabų valstybė, turinti atstovybę Lietuvoje. Garbės konsulatas Vilniuje veikia nuo 2013 metų vasaros. Per tą laiką aktyviai plėtojami dvišaliai ryšiai. Lietuvoje lankėsi daugiau nei 10 įvairaus lygio delegacijų iš Omano, o 2015 metų pradžioje organizuotas tuometinio Lietuvos premjero Algirdo Butkevičiaus ir verslininkų delegacijos vizitas Omane.

Prekybos ryšius su Omanu mezga ne viena Lietuvos verslo įmonė: ketinama eksportuoti paukštieną, šokoladą, mineralinį vandenį, sultis ir kitus lietuviškus maisto produktus. Omaniečius Lietuva, be kita ko, domina kaip nauja turizmo kryptis ir įvairių IT sprendimų tiekėja.

Abiem šalims bendra tai, kad jos yra svarbių tarptautinių prekybos maršrutų sandūroje: iš Lietuvos atsiveria keliai į Europos šiaurę ir rytus, o Omanas – vartai į Persijos įlankos regioną su daugiau kaip 70 milijonų vartotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių