Vilniaus rajono gimnazistai domisi savo krašto kultūros paveldu

  • Teksto dydis:

Vilniaus rajone E. Pliaterytės atminimo draugija tęsia projektą „Mūsų paveldas: Vilniaus rajonas“, supažindinantį šio krašto gimnazistus su kultūros paveldo objektais, esančiais jų artimoje aplinkoje.

Jo metu pasirinktose Vilniaus rajono seniūnijose lokalus istorijos paveldas neformaliu ugdymu gimnazijose integruojamas į gyvenamosios vietos pažinimą.  Moksleiviai skatinami domėtis savo krašto istorija.

Projektas, prasidėjęs Mickūnų ir Lavoriškių gimnazijose, spalio 16 d., antradienį, persikels į Medininkus bei Rukainius. Rukainių gimnazijoje vietos moksleiviams ir bendraamžiams iš Medininkų vyks paskaita, kurioje bus pristatomi šių abiejų seniūnijų kultūros paveldo objektai, bylojantys apie šiose vietose vykusius praeities įvykius bei jų reikšmę Lietuvos istorijai.

Medininkai ir Rukainiai žinomi rašytiniuose šaltiniuose nuo XIV-XV a. Medininkuose stovi pilis, kuri mena kovų su kryžiuočiais laikus, joje apsistodavo kunigaikščiai. Prieš keletą metų jinai atvėrė duris turistams. Šiose žemėse yra išlikę pastatų, su kuriais siejasi tokios iškilios asmenybės kaip Povilas Ksaveras Bžostovskis, kuris savo dvaro teritorijoje naikino baudžiavą dar XVIII a., rėmė Kosciuškos sukilimą. Rukainių seniūnijoje yra dvaras, kuriame gyveno žymus poetas Vladislavas Syrokomlė. Šiandien čia veikia jam skirtas muziejus. Taip pat paminėtina, jog šiose vietose yra aukščiausia Lietuvos vieta ir Struvės geodezinio lanko punktas, kuris yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Taip pat šiose vietose yra išlikę tokie paminklai kaip Rūkainių kapinės, Rukainių Šv. Mykolo bažnyčia, Mūrininkų piliakalnis su gyvenviete, Svironių pilkapynai, Juozapinės ir Aukštojo kalnai Senosios Turgelių žydų kapinės (Laibiškėse), Pilkapių senosios totorių kapinės, Lukoševičių sodyba, Medininkų Švč. Trejybės ir Šv. Kazimiero bažnyčia. Dalį šių objektų mokiniai aplankys po paskaitos vyksiančioje ekskursijoje, kurioje patys ruošiasi vieni kitiems pristatyti pasirinktus kultūros paveldo objektus savo seniūnijoje.

Tikimasi, kad šis projektas paskatins vietos mokinius labiau domėtis ir vertinti savo krašto istoriją, ja didžiuotis ir skleisti apie ją žinią savo bičiuliams, atvykusiems iš svetur.

Projektą iš dalies finansuoja Kultūros paveldo departamentas.

Spalio 16 d. 9.00 val. Vilniaus rajono Rukainių gimnazijoje, 10.00 val. Rukainių ir Medininkų seniūnijose.

Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos tęstinio projekto „Mūsų paveldas: Vilniaus rajonas“, supažindinančio šio krašto gimnazistus su kultūros paveldo objektais, esančiais jų artimoje aplinkoje, paskaita ir ekskursija.

Dalyvaus: istorikas, pedagogas Vygintas Miliūnas, Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos pirmininkas Juozas Žitkauskas, Rukainių ir Medininkų Šv. Kazimiero gimnazijų gimnazistai ir pedagogai.

Gegužės 30 d. nuo 10 val. Šeštokų mokykloje, o nuo 15 val. Kapčiamiesčio centrinėje aikštėje vyks Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos organizuojamos 6-osios Gyvosios viktorinos renginiai.

Dalyvaus: E. Pliaterytės atminimo draugijos atstovai, Lazdijų rajono Motiejaus Gustaičio, Veisiejų Sigito Gedos, Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus, Alytaus Šv. Benedikto gimnazijų, Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės, Šeštokų, Aštriosios Kirsnos mokyklų moksleiviai ir pedagogai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių