Vilniaus mokytojų namai švenčia 70-metį

  • Teksto dydis:

Vilniaus mokytojų namai, įkurti 1946 m., jau 70 metų atviri visiems, trokštantiems bendrauti, tobulėti, dainuoti, šokti, muzikuoti. Durys visiems atvertos ir švenčiant solidų jubiliejų. 

70-mečio jubiliejų pažymės specialus renginių ciklas „Čia gyva kultūra“. Įžanga – jau gegužės 26-ąją. 18.30 val. Mokytojų namų kiemelyje vyks šventinis koncertas „Kelionė laiku“, kuriame dalyvaus visi Mokytojų namų mėgėjų meno kolektyvai. Savo dainomis sveikins gausus chorų paradas: berniukų ir jaunuolių „Ąžuoliukas“, „Bel Canto“, „Aidas“, „Versmė“, „Vytis“. Prie jo prisijungs ansambliai „Kankleliai“, „Vilnija“, „Prisiminimai“, „Svetoč“, „Juodoji rožė“, folkloro ansambliai „Reketukas“, „Krivūlė“, „Vilniaus Dzūkuliai“, „Tyklė“, „Srauna“. Programas šventei paruošė klasikinio šokio kolektyvas „Nuotaika“, liaudiškų šokių kolektyvas „Šoktinis“, akordeonų orkestras „Consona“. Muzikinėje puotoje taip pat dalyvaus Lietuvos liaudies dainų atlikėja Veronika Povilionienė ir Vilniaus universiteto orkestras „Oktava“.

Jubiliejinių renginių ciklas tęsis iki pat gruodžio mėnesio. Jau numatyta ekspozicija Klaipėdos gatvės arkose „Ženklas kelyje“, galerijoje „Koridorius“ bus pristatyta retrospektyvinė paroda „Mūsų namai“.

Koncertą „Čia kelio pradžia“ Šv. Kotrynos bažnyčioje surengs žmonės, kurie savo kūrybinį gyvenimą pradėjo būtent Mokytojų namuose. Jubiliejaus šventinius renginius papildys miuziklas „Neregėti sapnai“ bei dokumentinio filmo „Kultūros keliu“ apie Mokytojų namus pristatymas.

Įsteigti kaip Respublikiniai mokytojų namai, o vėliau gavę kultūros centro statusą, jie iki šių dienų išlieka organizacija, kuri vienija miesto bendruomenę ir skatina kultūrinį, švietėjišką dialogą. Tai vieta, kur tarpsta mėgėjų bei profesionalus menas, vykdomos švietimo ir edukacinės veiklos.

Dažnas vilnietis bent keletą kartų per metus užsuka į Mokytojų namus arba į šalia esančią Šv. Kotrynos bažnyčią. Ir, žinoma, turi iš anksto numatę bent keletą mėgstamų renginių, koncertų, kurie vyksta šiose kultūrinėse erdvėse.

Vilniaus Mokytojų namuose veiklos sau randa ir jaunas, ir garbaus amžiaus miestietis. Kultūros ir švietimo centre veikia 18 mėgėjų meno kolektyvų, 10 pomėgių klubų, 4 draugijos, 9 mokyklos ir studijos, galerijos, mokymosi ir informacijos centras ir kt. Čia per metus organizuojama per 450 įvairių žanrų ir formų renginių. Šiuolaikiškas kultūros centras pasižymi ir unikalia istorija. Iki šiol Vilniaus mokytojų namų šoną remia gynybinė miesto sienos dalis, o 1904 m. šiame pastate gimė pirmasis lietuviškas dienraštis „Vilniaus žinios“, kurio redakcijoje darbavosi Lietuvai svarbūs žmonės: Žemaitė, Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, J. Jablonskis, Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių