Vilniaus meras „Poezijos pavasario“ premiją skyrė poetui M. Burokui

  • Teksto dydis:

Šiandien Vilniaus meras Remigijus Šimašius Rotušėje pasveikino tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2016“ dalyvius ir svečius.

Kasmetinė tradicinė Vilniaus mero premija už poeziją apie Vilnių šiemet įteikta vienam ryškiausių šiandienos viduriniosios kartos poetų, literatūros kritikui ir publicistui  – Mariui Burokui.  

„Vilnius – poetiškas miestas, o poezija – rimtas ir galingas ginklas. Mariaus eilės teko skaityti, o šiandien džiaugiuosi ir su juo susipažinęs. Norėčiau pakviesti visus žodžio meistrus niekada nenustoti rašyti apie Vilnių“– įteikdamas premiją poetui kalbėjo meras. Jis perskaitė mero premijos laureato M. Buroko eilėraštį „Stotis – Dzūkų gatvė“.

39 metų poetas debiutavo eilėraščių rinkiniu „Ideograma“ (1999), po šešerių metų pasirodė antroji poezijos knyga „Būsenos“. 2011 metais pasirodė naujausias eilėraščių rinkinys „Išmokau nebūti“.  Ji yra ir anglų kalba leidžiamo žurnalo „Vilnius“ redaktorius.

Mero premijos laureatas sakė, kad jam, kaip vilniečiui ir kaip poetui, labai svarbus šis įvertinimas. „Vilnius –  miestas, kuriame aš gyvenu, apie kurį aš rašau ir rašysiu dar ilgai. Jis įtraukiantis, paslaptingas, nuolat besikeičiantis, stebinantis. Rašau daugiau apie tuos rajonus, kurie yra nutolę nuo miesto centro, kuriuos pažįstu, juose gyvenau – Savanorių prospektas,  Žemieji Paneriai, Naujininkai. Bandau fiksuoti, kaip jie keičiasi. Jeigu man pavyko suteikti šiems rajonams grožį, pavidalą, tai mano tikslas pasiektas“  – sakė M. Burokas.

Poeto Kazio Bradūno, Jono Strielkūno, Antano A. Jonyno, Algimanto Baltakio eiles skaitė aktorė Aldona Vilutytė, padėkos žodį tarė Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas, poetas A. A. Jonynas bei svečias iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Per dvi savaites poezijos pavasario dalyviai numatę surengti 146 renginius ne tik Lietuvoje, bet ir septyniose užsienio šalyse: Airijoje, Baltarusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje ir Šveicarijoje.

Šiųmetiniame „Poezijos pavasaryje“ apsilankė poetinio žodžio meistrai iš 8 užsienio šalių: Jungtinių Amerikos Valstijų, Ukrainos, Palestinos, Latvijos, Meksikos, Rumunijos, Čekijos ir Rusijos.

52-ąja „Poezijos pavasario“ laureate tapo Ramutė Skučaitė, jai bus įteikta Maironio premija. Kitiems geriausias knygas 2015 m. išleidusiems poetams įteikiamos Dionizo Poškos, Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Zigmo Gėlės, Vilniaus miesto mero premijos, premija už geriausią knygą vaikams.

Baigiamasis 52 –ojo tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ vakaras vyks gegužės 29 d., sekmadienį, 17 val. Vilniaus universiteto M. K. Sarbievijaus kieme (Universiteto g. 3, Vilnius).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių