Vilniaus knygų mugėje vieši prestižinius apdovanojimus pelniusios iliustratorės

Į Vilniaus knygų mugę jau atvyko pirmieji svečiai. Knygų šalies kvietimu šiandien atvyko išskirtinė viešnia – čekų dailininkė, Hanso Kristiano Anderseno premijos laureatė, Kveta Pacovska.

Kasmet Vilniaus knygų mugėje viena lankomiausių erdvių – Knygų šalies kūrybinė studija, kurioje veikia ir edukacinės dirbtuvės vaikams, vyksta susitikimai su rašytojais, knygų dailininkais, jų parodos. Studijos iniciatorės dailininkės Sigutės Chlebinskaitės kvietimu šiemet į mugę atvyko knygų dailininkė K. Pacovska. Ji – viena garsiausių šiemetinės mugės viešnių, H. K. Anderseno premijos laureatė. Šis apdovanojimas – aukščiausias knygų dailininkų įvertinimas, kuris jiems reiškia tiek, kiek Nobelio literatūros premija rašytojams. Po poros metų devyniasdešimtmečio jubiliejų švęsianti K. Pacovska sako, iki šiol kurianti iš vidinio poreikio, o knygų iliustravimą pasirinkusi, nes ši išraiška nereikalauja kalbos.

„Kai kuriu, tiesiog kuriu ir negalvoju, kad kuriu vaikams. Kuriu knygą žmogui, stengiuosi atiduoti visą save, sutelkti savo kūrybines galias, atlikti tai meniškai, kad kiekvienas atsivertęs mano knygą pajustų estetinį malonumą“, – LRT laidai „Panorama“ sakė knygų dailininkė K. Pacovska.

Nors Lietuvoje K. Pacovskos knygų sunku įsigyti, gauti viešnios autografo su jos knygomis rankose susirinko nemažai norinčiųjų, tarp jų ir kita mugės viešnia – portugalų dailininkė Catarina Sobral.

Trisdešimtmetė dailininkė jau spėjo prieš dvejus metus laimėti vieną prestižiškiausių Bolonijos vaikų knygų mugės geriausios iliustruotojos titulą, baigusi dizaino ir iliustravimo mokslus Portugalijoje C. Sobral yra iliustravusi devynias paveikslėlių knygas, kurios perleistos daugelio pasaulio leidėjų. Knygų šalyje atidaryta dailininkės iliustracijų, už kurias ir buvo apdovanota, paroda „Mano senelis“. 

„Paveikslėlių knyga unikali knygos forma, manau, todėl ir įdomu kurti tokią knygą, knygą kaip objektą, kur sąveikauja ir svarbu viskas – spalva, spausdinimo galimybės, formatas. Man tai labai patinka, todėl kuriu tokias knygas“, – kalbėjo iš Portugalijos kilusi dailininkė.

Penktadienį knygų mugėje įvyks susitikimas-paskaita su K. Pacovska. Abi dailininkes bus galima sutikti Knygų šalyje, kur vyks kūrybinės dirbtuvės, autorės dalys autografus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių