Vienas gerbiamiausių planetos būgnininkų atvyksta į Vilnių

  • Teksto dydis:

Vienu geriausių visų laikų būgnininkų ne kartą pripažintas ir „Grammy“ apdovanotas amerikietis Dave‘as Wecklas taip niekada ir neužmigo ant laurų.

Jis nuosekliai siekia tobulybės, ir savo meistriškumu mielai dalinasi su visu pasauliu, transliuodamas pamokas internetu. Lapkričio 10-ąją tituluotasis D. Wecklas kartu su kitomis pasaulio garsenybės, tarp jų – pačiu Mike‘u Sternu – koncertuos Kongresų rūmuose Vilniuje.

Perfekcionistas. Įkvėpėjas. Muzikantas, savo pasaulį statantis ant žinių ir aistros pamatų. Misūrio valstijoje prieš 57 metus gimęs D. Wecklas niekada nesvajojo būti ugniagesiu ar veterinaru. Jo tėvai nebuvo profesionalūs muzikantai, tačiau mama mėgo muziką, o tėtis turėjo pianiną ir skambindavo juo savo malonumui. Būdamas 8-erių, Dave’as sėdo prie būgnų. Iš pradžių mėgino pakartoti tai, ką girdėjo „Monkees“, „Credense Clearwater Revival“ muzikos įrašuose. Vėliau iš savo kambarėlio nediduką būgnų rinkinį jis persinešė arčiau tėvo pianino ir labai įsitraukė į improvizaciją.

Džiazavo vaikinas visa širdimi, tad nuo ankstyvos paauglystės pasipylė apdovanojimai. Sulaukęs 16-os, jis jau grojo keliose muzikos grupėse, lygiagrečiai tobulindamasis pas vietos profesionalus.

1979 metais Dave‘as, jau universiteto studentas, persikėlė į Rytinę pakrantę. Muzikantas juto, kad jo įgūdžiai dar nėra pakankami, todėl kasdien repetuodavo net iki 15-os valandų. Gyveno jis mažame bute virš picerijos, tad nenorėdamas erzinti valgytojų, apsikamšydavo būgnus pagalvėmis.

Grodamas su grupe viename Niujorko klubų, Dave’as sužavėjo ten vakarojusį žinomą muzikantą Peterį Erskine‘ą. Jis rekomendavo D. Wecklą grupei „French Toast“, kuri turėjo apšildyti kitą kompaniją – „Michel Camilo Band“, o šios gretose grojo kultinis bosistas Anthony Jacksonas.

Kaip tik A. Jacksonas vėliau pasiūlė D. Wecklą „Simon & Garfunkel“ atgimimo turui, įvykusiam 1983 metais. Iškart po to atsirado darbų radijuje ir televizijoje, Dave‘as reguliariai buvo kviečiamas padirbėti įrašų studijose ir gyvuose koncertuose su tokiais atlikėjais kaip George’as Bensonas, Diana Ross, Robertas Plantas, Madonna ir kt.

1985-aisiais Michaelas Breckeris rekomendavo talentingąjį būgnininką legendiniam Chickui Corea’i. Taip prasidėjo 7 metus trukusi draugystė su abiem šios žvaigždės grupėmis – „Chick Corea Elektric Band“ ir „Chick Corea Acoustic Band“, su kuriomis buvo įrašyti 9 albumai ir pelnyta „Grammy“ statulėlė. Po šio etapo Dave‘as susidėjo su garsiuoju džiazo gitaristu Mike‘u Sternu, išvyko į gastroles.

D. Wecklas visuomet buvo novatorius, ir dešimtajame dešimtmetyje įsitraukė į elektroninę perkusiją, derindamas ją su akustiniais mušamaisiais. Jis demonstravo ne tik puikią techniką, bet įsisavino visą reikalo fiziką; publika kaifavo nuo jo grojimo stiliaus, dinamiško, skoningo ir spalvingo atlikimo, jo gebėjimo būgnais įsitraukti į pokalbį su kitais instrumentais.

Solinę karjerą Dave‘as pradėjo 1990-aisiais, išleisdamas albumą „Master Plan“. Tai buvo cunamis. Muzikos kritikai įžvelgė, kad gimsta naujoji – šiuolaikinių mušamųjų karta.

D. Wecklas įrašė dar dešimtį solinių albumų, pelniusių jam didįjį pripažinimą, o galop subūrė grupę, su kuria leidosi į pasaulines gastroles.

Jausdamas aktualų gyvenimo pulsą, Dave‘as nusprendė pasaulį atsivesti į savo studiją: būgnininkas pradėjo rengti savo meistriškumo pamokas internete ir jomis sudomino milžinišką auditoriją.

„Mano tikslas – įkvėpti, paskatinti kaip įmanoma daugiau jaunų (ar ne tokių jaunų) žmonių groti, – ar būgnais, ar kitais muzikos instrumentais – nesvarbu. Visame šiame negatyvo perpildytame pasaulyje aš jaučiu pareigą atlikti ką nors pozityvaus, kas žmonėms suteiktų daugiau laimės. Ir muzika, jei leisite, gali būti to dalis. Taigi, tėvai, jeigu jūsų vaikas turi muzikinį talentą, suteikite jam galimybę tai vystyti!“ – sako vienas garsiausių pasaulio būgnininkų D. Wecklas.

Jis pats didžiuojasi savo dukters Claire muzikiniais gabumais: ji užtikrintai pademonstravo turinti šį geną, nors profesinę karjerą susiejo su psichologija.

Muzikos pasaulio žvaigždėms gana būdingos iš visokiausių „skiaučių“ sulipdytos šeimos, daugybė vaikų nuo skirtingų žmonų. Dave’as šiuo atveju – išimtis iš taisyklės. Jis iki šiol svaigsta nuo savo žmonos, taip pat buvusios dainininkės Clivijos. Pasak jo, ši moteris turi nežemiškos energijos ir su beribe meile atlieka viską, ko imasi. Jiedu kartu leidžia daug laiko savo viloje Italijoje arba Los Andžele.

Grįžęs į saulėtąją pakrantę, D. Wecklas visuomet randa laiko kitai didžiajai aistrai – lenktyniniams automobiliams. Būgnininkas pats reguliariai pralekia lenktynių trasa aplink Pietų Kaliforniją savąja „Corvette ZO6“, o kelyje nufilmuotus klipus sukelia į internetą.

Koks iš jo lenktynininkas – gali spręsti greičio ir adrenalino mėgėjai, o lapkričio 10-ąją Vilniuje Dave‘as parodys, ko verti jo bicepsai pagrindinės veiklos aikštelėje – scenoje. Būgnininkas surengs nepamirštamą koncertą kartu su savo ilgamečiu draugu, bosistu Tomu Kenedžiu, saksofonistu Bobu Malachu ir, žinoma, pačia laukiamiausia šio koncerto persona – legendiniu džiazo gitaristu Mike‘u Sternu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O uz ka ji gerbti? PRIDURKAI.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių