VGTU studentų tiltas iš makaronų atlaikė 122 kilogramų svorį

  • Teksto dydis:

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) studentų komandos jau trečią kartą varžėsi dėl tvirčiausio tilto iš makaronų varžybų laimėtojų titulo. Kūrybiškos statybos čempionate „Makaronų tiltai“ sukonstruotas kilogramo nesveriantis tilto modelis atlaikė net 122 kilogramų svorį ir praėjusių metų rezultatą viršijo daugiau nei porą kartų.

Tiltus varžyboms leidžiama konstruoti tik iš spagečių formos makaronų, pasirinktų klijų bei nustatytų išmatavimų apkrovos detalės. Taip pat modeliai negali būti sunkesni nei vienas kilogramas, ilgesni nei vienas metras bei aukštesni nei 60 centimetrų.

„Konstruojant tilto modelį iš makaronų visų pirma reikia kūrybiškumo ir kruopštumo. Po to, žinoma, praverčia studijų metu įgytos žinios architektūros, projektavimo bei inžinerinių skaičiavimų srityse. Šį renginį galime laikyti netradicine paskaita ar laboratoriniu darbu,“ – sakė vienas „Makaronų tiltų 2013“ organizatorių VGTU Tiltų ir statinių katedros doktorantas Adas Meškėnas.

Būtent jaunųjų universiteto mokslininkų iniciatyva tiltų iš makaronų statybos čempionato idėja, atsiradusi Kanadoje, Okanagano kolegijoje, atkeliavo ir į Lietuvą.

Šiemet VGTU Makaronų tiltų varžybose dominavo arkiniai tiltai, kurie pagal pasaulinę praktiką, laikomi patvariausiais. I-osios vietos laimėtojai – magistrantūros studentai iš VGTU Statybos fakulteto – renginyje dalyvavo jau antrus metus iš eilės. Ambicingai „Be 100 (k)g nelūšim“ pasivadinusi komanda  pateisino viltis – jų tiltas lūžo tik apkrautas 122 kilogramų svoriu.
II-ąją vietą užėmusiųjų studentų tiltas atlaikė 59,6, o III-iosios – 55,9 kilogramų apkrovą. Kaip pastebėjo renginio organizatoriai, šiemet dalyviai pasimokė iš anksčiau padarytų klaidų ir taip pasiekė geresnių rezultatų. Praėjusį lapkritį vykusiame čempionate laimėtojų tilto modelis tapo užtikrintu čempionu, atlaikęs 56,7 kilogramo svorį.

Makaronų tiltų čempionatas kasmet sulaukia vis didesnio dalyvių susidomėjimo. Pernai jame dalyvavo 5 komandos, šiemet šis skaičius jau viršijo 10.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių