Vasaros skaitiniams – romanas su veiksmo vieta Vilniuje

  • Teksto dydis:

Naujas Jungtinių Valstijų rašytojos romanas šią vasarą gali padėti daugeliui amerikiečių sužinoti apie Vilnių. Rufi Thorpe (Rufi Torpės) romaną apie tėvo ir paauglės dukros santykius viena didžiausių pasaulyje naujienų agentūra „Associated Press“ įtraukė į vasaros skaitiniams rekomenduojamų septynių knygų sąrašą.

Knyga „Dear Fang, With Love“ (Brangus Fangai, su meile) yra antrasis autorės romanas.

„Lucas (Liukas), išsiskyręs tėvas, atnaujina ryšius su savo paaugle dukra Vera, kuriai neseniai diagnozuotas bipolinis sutrikimas. Dvejodamas, kaip elgtis su dukra ir menkai įsivaizduodamas, kaip būti tėvu, Lucas išsiveža dukrą į Lietuvą, tikėdamasis, kad ten ji gali išgyti. Jiedu pirmą kartą leidžia realų laiką kartu, o mes sužinome apie tėvus ir dukras, psichinę ligą, ir kaip praeitis gali paveikti dabartį, skaitydami autorės Rufi Thorpe knygą „Dear Fang, With Love“. Žydiškų ir rusiškų šaknų turinti Vera, ieškanti atramos savo protėviuose, apie savo išgyvenimus Lietuvoje rašo savo draugui Fangui (angl. fang - iltis), kilusiam iš Tongos Polinezijoje“, - rašo „Associated Press“.

Atsitiktinai su Lietuvos sostine susipažinusi autorė sako, kad daugiakultūris miestas jai pasirodė magiškas, o vilniečiai - mandagūs ir santūrūs.

Interviu portalui Huffingtonpost.com R.Thorpe taip pat teigė, apie Lietuvą nieko nežinojusi iki literatūrinio seminaro, į kurį buvo pakviesta, o Vilniuje vykusį renginį pasirinko tiesiog dėl to, kad jis geriausiai tiko į jos darbotvarkę.

„Pats miestas yra magiškas. Jo senamiestis yra pilnas barokinių bažnyčių, atrodančių lyg vestuviniai tortai, gatvelės siauros ir grįstos akmenimis, žmonės mandagūs ir santūrūs“, – sakė R.Thorpe.

Rašytojos teigimu, jai įspūdį padarė negandų ir režimų pasikeitimų kupina daugiakultūrė Vilniaus istorija.

„Vilniuje nutiko tiek daug, tačiau jo dabartiniai gyventojai nebūtinai turi ilgą atmintį. Vilnius neteko apie 90 procentų savo prieškario populiacijos. Tad tai tiesiog kitas miestas nei buvo dvidešimtojo amžiaus pradžioje. Ši mintis žavi. Pamirštos praeitys yra kažkas, kas mane traukia“, – teigia rašytoja.

Pamirštos istorijos tema nagrinėjama ir romane, kuriame nagrinėjama Holokausto tema šeimos istorijoje – tėvas ir dukra į Vilnių atvyksta sužinoti apie iš čia kilusią senelę Silviją, išgyvenusią koncentracijos stovyklos siaubą.

„Dear Fang, With Love“ įtraukta į knygų, kurias agentūra „Associated Press“ rekomenduoja skaityti šį vasarą, sąrašą, jame iš viso yra septynios knygos. Tai antrasis autorės romanas, pirmasis, pavadintas „The Girls from Corona del Mar“ (Merginos iš Korona del Mar“) buvo išleistas 2014 meais ir pelnė ne vieną apdovanojimą.

Pastaruosius kelerius metus didžiausias bestseleris, susijęs su Lietuva, buvo Rūtos Šepetys romanas „Tarp pilkų debesų“, kuriame aprašoma penkiolikmetės lietuvės Linos ir jos mamos bei brolio tremties 1941 metų istorija. Šis romanas išleistas 40 šalių, jį perskaityti galima net 36 kalbomis. Romanas buvo įtrauktas į mokyklų skaitymo programą 21-oje JAV valstijoje.


Šiame straipsnyje: knygaSkaitymasVilniusknygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių