Valdovų rūmuose atgims primiršta lietuviško kino muzika

Sekmadienį Vilniuje, Valdovų rūmuose, dar kartą atgims lietuvių kino aukso fondo grožis renginyje „Muzika kaip kinas“.

Jaunimo simfoninis orkestras, choras „Aidija“ su žinomų džiazo muzikantų grupe bei vienu iškiliausių Lietuvos dokumentinio kino kūrėjų Audriumi Stoniu kviečia į koncertą prisiminti poetinio lietuvių kino muzikalumą.

Stop kadras iš R. Banionio filmo „Džiazas“

Jaunimo simfoninio orkestro dirigentas Ričardas Šumila pasakoja, kad renginyje bus rodomi įvairaus laikotarpio lietuvių filmai, tarp jų ir legendiniai „Gražuolė“, „Niekas nenorėjo mirti“, „Adomas nori būti žmogumi“, „Džiazas“ ir kiti.

R. Šumila pabrėžia, kad projekto autoriai norėjo iškelti būtent kino filmų muziką ir jos kūrėjus. Žiūrovai mėgausis kino vaizdais skambant Viačeslavo Ganelino, Giedriaus Kuprevičiaus, Algimanto Apanavičiaus, Eduardo Balsio, Broniaus Kutavičiaus, Fausto Latėno ir kitų kompozitorių muzikai.

„Buvo siekiama iškelti muziką, kuri mums iš tikrųjų labai daug primena, ir mes kartais niūniuojame tą muziką ir nežinome, iš kur ji, o iš tikrųjų tai yra iš tų filmų. <...> Toje muzikoje užkoduota daug dalykų, tarp jų – mūsų lietuviškumas“, – sako R. Šumila.

„Muzika kaip kinas“ gimė iš suvokimo, kad lietuvių poetinio kino reikšmė yra nepakankamai įprasminta, užmirštamas kino muzikalumas, kartu ir kinui muziką kūrę kompozitoriai. Įkvėpti sumanymo supažindinti visuomenę su lietuvių kompozitorių muzika kinui, kino režisierius Audrius Stonys kartu su dirigentu Ričardu Šumila sukūrė šį projektą, virtusį gyvu orkestro koncertu su vaizdo projekcija.

Skambant E. Balsio, V. Ganelino, G. Kuprevičiaus, A. Apanavičiaus, B. Kutavičiaus, B. Barkausko, A. Šenderovo, F. Latėno ir kitų Lietuvos kompozitorių muzikai, žiūrovai regi kino vaizdus iš filmų „Gražuolė“, „Niekas nenorėjo mirti”, „Moteris ir keturi jos vyrai”, „Adomas nori būti žmogumi”, „Mano vaikystės ruduo”, „Naktibalda”, „Herkus Mantas”, „Paskutinė atostogų diena”, „Jausmai” ir kitų.

Kaip sako kompozitorius A. Apanavičius: „Lietuviška filmų muzika yra užmiršta ir šiuo metu egzistuoja kažkur pogrindyje. Iš čia ji bus ištraukta į dienos šviesą“.

Dalyvauja Jaunimo simfoninis orkestras, vadovaujamas Ričardo Šumilos, choras „Aidija“, vadovaujamas Romualdo Gražinio, ritmo grupė, saksofono virtuozas Petras Vyšniauskas, Monika Liu, Lina Dambrauskaitė, Šarūnas Šapalas, Aistė Bružaitė, Nerijus Bakula.

Projekto sumanytojai – Nacionalinės premijos laureatas, dokumentinio kino režisierius, profesorius Audrius Stonys, kuris sudarė renginio filmų programą, ir dirigentas, 2015 m. Auksinio kryžiaus laimėtojas jaunojo menininko kategorijoje Ričardas Šumila, atkūręs pradingusią kino muziką bei diriguojantis orkestrui.

Plačiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių