Valdovų rūmų muziejus primins istorines Užgavėnių tradicijas

  • Teksto dydis:

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia prisiminti istorines Užgavėnių tradicijas Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje ir smagiai paminėti šią šventę.

Jau šį šeštadienį, 2018 m. vasario 10-ąją, Valdovų rūmų lankytojai visą dieną galės mėgautis šventine muzika ir pasigaminti Užgavėnių kaukę.

„Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje Užgavėnės švęstos tikrai ne vieną dieną, o per šią šventę nelikdavo valdovų – visi pasipuošdavo kaukėmis ir dalyvaudavo didžiulėje puotoje su įvairiausiomis linksmybėmis. Kiekvienais metais Valdovų rūmų muziejus siekia priminti, kad šventė rūmuose skyrėsi nuo liaudiškų Užgavėnių“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus vedėja Arnita Petrulytė.

Užgavėnės Valdovų rūmuose bus minimos visą dieną. Įsigijusieji muziejaus lankytojo bilietą galės dalyvauti meninėje studijoje „Pasigaminkime kaukę“. Pasak A. Petrulytės, tai bus ypač smagi pramoga šeimoms su vaikais: turėsite galimybę pasigaminti šventinę Užgavėnių kaukę, ja pasipuošti ir, skambant senajai muzikai, pasivaikščioti po ištaigingai išpuoštas rūmų menes, kaip tai darydavo rūmų damos ir dvariškiai.

„Šiemet per Užgavėnes Valdovų rūmuose nebus degustacinių puotų, nes siekėme orientuotis į šeimas, parengti užsiėmimus, kuriuose galėtų dalyvauti visi šeimos nariai – nuo paties mažiausio iki vyriausio. Be to, tai tarsi įžanga į vieno svarbiausių šių metų įvykių – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio – renginius“, – sako Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus vedėja.

Kasmet minėti Užgavėnes Valdovų rūmuose jau tapo tradicija. Elito Užgavėnes Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje tyrinėjęs Valdovų rūmų muziejaus Mokslinių tyrimų centro istorikas Eimantas Gudas teigia, kad bene pirmosios istorinės žinios apie Užgavėnių karnavalą Lietuvos didžiojo kunigaikščio rūmuose yra iš Žygimanto Augusto laikų. Užgavėnių linksmybes mėgo ir Lietuvos didieji kunigaikščiai Vazos. Užgavėnių karnavalų metu vykdavo kaukių puotos, spektakliai, baletai, koncertai, rytinės medžioklės, riterių turnyrai, karuselės, būdavo važinėjama rogėmis ir rogutėmis, šaudoma iš lanko, lošiami azartiniai žaidimai, daugelį pramogų lydėdavo muzika. Karnavalo repertuarą neretai papuošdavo ir itališka opera, vokiškos komedijos, commedia dell`arte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas

kas portretas
rinko pinigus pagal gen. kom norus p./valdovu/ dvarui? pensininkai o kas siandien naudojasi tai europos pinigais? tai vel kom. valdovai ir pensininkams nieko nelieka tik morgo paslaugos uz kurias apmoka irgi ne /valdovai/.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių