Valdovų rūmų kieme koncertuos garsus džiazo gitaristas R. Bona

  • Teksto dydis:

Birželio 21 d. Valdovų rūmų didžiajame kieme koncertuos žymus džiazo muzikantas Richardas Bona su grupe.

Birželio 21 d. Valdovų rūmų didžiajame kieme koncertuos žymus džiazo muzikantas Richardas Bona su grupe. Žurnalo „Billboard“ teigimu, „R.Bona – vienas seksualiausių boso gitaristų, tapęs žvaigžde savo solinių improvizacijų dėka“. Leidinys „Newsweek“ prašė skaitytojų „įsivaizduoti muzikantą, turintį Jaco Pastorijaus virtuoziškumą, George Bensono vokalinį talentą, Joao Gilberto ritmo pojūtį, ir visa tai suplakus viename buteliuke su afrikietiška kultūra“. Vilniuje mes galėsime tuo ir įsitikinti, nes R.Bona pristatys savo ekspresyviausią Lotynų Amerikos ritmų pasirodymą „Mandekan Cubano“.

Šis koncertas yra įtrauktas į naujojo muzikos renginių ciklo LDK Valdovų rūmų kieme, programą. Praėjusių metų vasarą čia vykę renginiai parodė, kad ištaigingi Renesansiniai Valdovų rūmai puikiai tinka paties aukščiausio lygio atlikėjų koncertams organizuoti – erdvus nacionalinio muziejaus Didysis kiemas pasižymi puikia akustika ir itin patogia infrastruktūra. Tad šių metų programoje jau paskelbtas suomių violončelininkų „Apocalyptica“ koncertas liepos 9 d., o kiti vardai bus atskleisti visai netrukus.

Richardas Bona

R.Bona sako, kad žmonės groja muziką taip, kaip patys šneka, nes būtent kalba inspiruoja garsus. Be prancūzų, anglų, ispanų ir japonų kalbų, muzikantas dar yra įvaldęs keturis Kamerūno dialektus (duala, banvele, pongo ir evongo), todėl nenuostabu, kad jo muzikos žodynas toks pat neįtikėtinai platus.

Menininkas gimė Kamerūno kaime muzikantų šeimoje, tad įkvėpimas visada buvo šalia, net kai po ranka nebuvo reikalingų instrumentų. Pirmoji namų sąlygomis sukonstruota gitara buvo ant senojo motociklo kuro bako įtemptos stygos. Būdamas 13-os muzikantas subūrė savo pirmąjį džiazo ansamblį, tačiau vėliau, susipažinęs su Jaco Pastorijaus kūryba, nusprendė tapti boso gitaristu. Ilgą laiką grojo Vokietijos ir Prancūzijos klubuose, kur scena dalijosi su tokiais korifėjais kaip Manu Dibango, Didier Lockwood ir Salif Keita.

Nuo 1995 m. R.Bona gyvena ir kuria Niujorke. Įvairiais savo karjeros etapais bendradarbiavo su puikiais muzikantais kaip Larry Coryell, Michael ir Randy Brecker, Mike Stern, Steve Gadd, Joe Zawinul, Branford Marsalis, Chaka Khan, Bobby McFerrin, gastroliavo su „Pat Metheny Group“. Muzikantas yra išleidęs 7 studijinius albumus – paskutinis „Bonafied“ pasaulio šviesą išvydo 2013 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių