Užupio „Galeroje“ – nemokama kiniškosios arbatos ceremonija

  • Teksto dydis:

Visą pavasarį į kūrybines dirbtuves ir paskaitas apie Rytų menus kvietęs Azijos menų centras ragina dar kartą apsilankyti Užupio „Galeroje“. Birželio 15 d. „Rytų menų akademijos“ renginių ciklą čia užbaigs simbolinis kiniškosios arbatos puodelis.

„Sostinės gyventojai ir svečiai Azijos menais domisi labai aktyviai, kūrybinėse dirbtuvėse sulaukėme nemenko būrio tiesiog smalsuolių ir jau pažengusių meno mylėtojų. Origamį lankstydami netikėtai užsibuvome ir keturias valandas, ikebanos dirbtuves teko organizuoti du kartus, tačiau norintys vis tiek netilpo, o vakarą apie Indijos kino teko perkelti į didesnę erdvę, nes jaukioje UMI „Galeroje“ būtume tiesiog netilpę“, - įspūdžiais apie praūžusį ciklą dalinasi viena iš renginio organizatorių, Azijos menų centro projektų koordinatorė Evelina Vilčinskaitė.

Atvira Kristinos Lunos pamoka apie klasikinį Indijos šokį prasidėjusioje „Rytų menų akademijoje“ nemažai dėmesio skirta šiai spalvingai šaliai. Neabejingi Indijai turėjo galimybę susipažinti su Indijos kinu – dr. Deimantas Valančiūnas vedė vakarą apie Bolivudą ir turizmą šiandieniniame Indijos kine, o svečio iš Indijos perkusininko Hiren Chate kūrybinės dirbtuvės įnešė naujų spalvų į šių metų Gatvės muzikos dieną. Dideli ir maži galėjo susipažinti su tradicine indiška tabla ir patys šiuos būgnus išbandyti.

Didelis susidomėjimas tibetietiškų mandalų piešimo dirbtuvėmis dar kartą patvirtino faktą, kad šis sakralus pasaulio vaizdavimo būdas traukia lietuvius savo egzotiška simbolika, kurios pasaulį pažinti padėjo lekt. Rigzin ir Džiuginta Spalbar.

Japonijos kultūrai lietuviai taip pat neabejingi – susirinkusieji į lekt. Pauliaus Mielinio origamio dirbtuves skirstytis nenorėjo ir po keturių lankstymo valandų, o į tradicinės ikebanos užsiėmimus netilpo visi norintys – meistrės Laimutės Vanagienės dirbtuves teko rengti pakartotinai.

Popieriaus karpinių dirbtuvėse ir atviroje kaligrafijos pamokoje pasirodė didelis būrys Kinijos mylėtojų. Konfucijaus instituto lekt. Wang Lei vedamos kaligrafijos dirbtuvės visad sulaukia didelio susidomėjimo, o norintieji šią pažintį pratęsti laukiami ir šį penktadienį Kultūros nakties renginiuose.

Spalvingas „Rytų menų akademijos“ traukinys atbilda į paskutinę savo stotelę. Šio trečiadienio vakarą sinologė lekt. Ieva Rūtė UMI „Galeroje“ skaitys paskaitą apie kinų arbatos kultūrą ir bandys atsakyti, kokia iš tiesų yra azijietiška arbatos kultūra ir kokių galimybių mes, lietuviai, turime tapti tikrais arbatos ekspertais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių