Užupio dramos teatro premjera – apie pražūtingus meilės ryšius

  • Teksto dydis:

Inovatyvių, kontraversiškų  bei kūrybinių idėjų nestokojanti Užupio dramos teatro režisierė Rita Urbonavičiūtė pristato spektaklį  pagal vieną skandalingiausių Europos kūrinių – Christopherio Hamptono „Pavojingi ryšiai“.

To paties pavadinimo pjesė – tai istorija apie ikirevoliucinės Prancūzijos aristokratų aistrą, laisvamaniškumą, manipuliaciją, dvimainystę, neištikimybę ir pražūtingus tikros meilės ryšius. Šis spektaklis – tai intymus veiksmas, perteikiantis žmogaus sielos gelmes bei dvilypumą, tiriamąjį žvilgsnį į supančią tikrovę,kuri išryškina asmenines patirtis, bei priartina prie savosios, individualiosios egzistencijos šerdies. „Pavojingi ryšiai“ – tai žmogaus sielos konfliktas. Šiuo metu intensyviai vyksta spektaklio repeticijos.

Spektaklyje vaidinantys aktoriai – Margarita Žiemelytė, Markas Palubenka, Laura Jakštytė, Simona Jasiškytė, Rimantė Spėčiūtė, Povilas Adomaitis, Paulius Tamolė, Larisa Kalpokaitė, kuri ne tik vaidina, bet ir talkina režisierei - visi jie  personažus įkūnija tarsi kūrybinio proceso mediumai, atsižvelgdami į to laikmečio žmogiškąsias bei socialines aktualijas. Taip pat svarbu paminėti, kad režisierė R. Urbonavičiūtė, tyrinėdama individo ir visuomenės, aktoriaus ir žiūrovo santykį, spektaklius stato įvairių žanrų ir krypčių, kuria savo pastatymų scenografiją bei kostiumus. Todėl spektaklis „Pavojingi ryšiai“ tampa mentaline kelione ir geismu atrasti naują, nors mūsų laikams ir nelabai būdingą regimybę.

Spektaklyje „Pavojingi ryšiai“ vaidmenį kuriantis nuostabaus balso savininkas, dainininkas bei aktorius M. Palubenka teigia, kad šis vaidmuo išties nėra lengvas ir reikalauja didelio iššūkio. Paklaustas apie tai, kaip sekasi kurti šį vaidmenį, aktorius susiduria bene su dažniausia ir sunkiausia užduotimi – surinkti visas personažo charakteristikas į vieną, jas absorbuoti bei pritaikyti asmeniškai sau ir išlaikyti vientisumą vaidinant. Juk Vikontas de Valmontas – tai personažas, turintis skirtingas nuotaikas bei jausmus. Tačiau Markui šio personažo dviveidiškumas yra savotiškai įdomus bei patrauklus.

Pjesės traukos centras, anot aktoriaus, yra absoliučiai viskas, įskaitant ir pamatines vertybes. Jam be galo yra priimtina ne tik spektaklio stilistika, tačiau ir laikmetis, o svarbiausia tai, kad labai įdomūs yra patys ryšiai tarp žmonių, jų tarpusavio manipuliacija jausmais bei kitų gyvenimais. Aktoriui M. Palubenkai šioje pjesėje imponuoja pats kūrybinis  procesas. Įdomiausia jam yra tai, kaip formuojasi komanda, kaip žmonės įsilieja į bendrą visumą ir tampa vieno kūrybinio proceso dalimi. Labai įdomu žvelgti iš šalies ir matyti, kokie vienu metu gali būti skirtingi teatro žmonės, pajungiantys savo kūrybines galias vienam tikslui.

Užupio dramos teatro spektaklis „Pavojingi ryšiai“ jau spalio 21 d. 18 val. ir lapkričio 18 d. 18 val. Teatro saloje (S. Stanevičiaus g. 24, Vilnius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių