Užsienio svečiai Vilniaus „Lėlėje“: Moljeras „muppets“ stiliumi

  • Teksto dydis:

Kovo 3 d. Vilniaus teatre „Lėlė“ įvyks ilgai lauktos Poznanės Animacijos teatro gastrolės, kurių metu kolegos lėlininkai iš Lenkijos mūsų publikai pristatys spektaklį jaunimui ir suaugusiems „Moljeras“.

Spektaklį pagal žymiojo prancūzų komediografo Jeano-Baptiste’o Poquelino (dar žinomo Moljero slapyvardžiu) kūrybą bei biografiją sukūrė vienu žymiausių šiuolaikinio lėlių teatro kūrėjų pasaulyje laikomas australų menininkas Neville Tranter.

1673-ųjų vasario 17 d. Paryžius. Pats Moljeras vaidina pagrindinį vaidmenį savo spektaklyje „Tariamas ligonis“. Spektaklio metu jį ištinka dusinančio kosulio priepuolis, dėl kurio jo pasirodymas scenoje tampa itin įtikinamas. Prabėgus porai valandų, jis miršta namie. Ši istorija įkvėpė Neville’į Tranterį kurta spektaklį apie vieną įžymiausių prancūzų aktorių ir pjesių autorių.

„Moljeras“ – tai spektaklis apie žmogų, besiblaškantį kažkur tarp ištikimybės idealams ir bandymo prisitaikyti prie sunkių gyvenimo realijų. Moljeras norėjo visiškai pasišvęsti menui, tačiau jam trukdė daug veiksnių: pinigų trūkumas, prasti aktoriai, išlepusi žmona, pašlijusi sveikata ir įtakingi priešininkai.

Dėl to, jog kaip aktorius buvo nepakankamai ekspresyvus, Moljeras turėjo pamiršti svajones apie didelius ir svarbius vaidmenis. Ir nors daugelio iki pat gyvenimo galo buvo laikomas bepročiu, Moljeras puikiai sugebėdavo atskleisti žmogiškosios egzistencijos tragikomiškumą.

Istorija, kurią „muppets“ stiliaus lėlėmis pasakoja N. Tranteris – tai pasakojimas apie didžiojo rašytojo ir seno žmogaus grumtynės su savo silpnybėmis, pagundomis ir prisiminimais. Veikėjai, kurie jį supa paskutinėmis jo gyvenimo akimirkomis, balansuoja tarp realizmo ir įsivaizdavimo: jie – lyg ir artimiausi Moljero aplinkos žmonės, lyg ir jo parašytų bei neparašytų kūrinių personažai… O žmogaus dydžio groteskiškos lėlės dar sykį pabrėžia takoskyrą tarp to, kas yra čia ir dabar, bei didelių, amžinų dalykų.

N. Tranteris – iš Australijos kilęs aktorius, lėlininkas, režisierius, nuo 1978 m. gyvenantis bei kuriantis Olandijoje. Autorinio teatro „ Stuffed Puppet Theatre“ įkūrėjas, lyderis ir vienintelis nuolatinis narys. Dirba su žmogaus dydžio „muppets“ tipo lėlėmis, kurias vadina geriausiais aktoriais. Sukūrė individualų, atpažįstamą darbo stilių, už kurį buvo daug kartų įvertintas apdovanojimais tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, Italijoje, Čekijoje, Kroatijoje. N. Tranteris – visame pasaulyje žinomas kaip viena iš tikrų šiuolaikinės lėlininkystės ikonų.

Balandį N. Tranteris lankysis Vilniaus teatre „Lėlė“, kur ves savaitės trukmės kūrybines dirbtuves lietuvių lėlių teatro profesionalams. Be to, pasak teatro meno vadovo Vilmanto Juškėno, šiuo metu su menininku deramasi dėl galimybių kitą sezoną Vilniaus teatre „Lėlė“ kurti lėlių spektaklį suaugusiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių