Užsieniečių portretai: jie pasirinko Lietuvą

  • Teksto dydis:

Iš Lietuvos ne tik emigruojama. Čia atvykstama gyventi iš įvairių pasaulio kraštų. Apie tai pasakoja nuotraukų ekspozicija "Renkuosi Lietuvą", kurią rengia klubas "Fotokablys".

Fotografijos eksponuojamos viešoje sostinės erdvėje - ant Vilnios upės krantinės Užupyje.

Prieš penkerius metus vilniečių klubas "Fotokablys” pakabino pirmą savo parodą ant Vilnios upės krantinės Užupyje. Paroda vadinosi "Vilniaus žvilgsniai” ir joje buvo eksponuojami sostinės gyventojų portretai. Vieni jų buvo vilniečiams gerai pažįstami veidai, kiti - nematyti, bet visi - savi, artimi, atspindintys miesto gyvenimą.

"Šiandien ir vėl gręžiamės į žmogų. Iš dalies į tą patį - kaimyną, kolegą, Vilniaus ar Kauno gyventoją, tačiau kartu į dar mažai pažįstamą. Kalbinome ir fotografavome žmones, kuriems Lietuva tapo jų naujaisiais namais. Klausėme, kodėl jie pasirinko Lietuvą, - pasakoja fotografijos parodos "Renkuosi Lietuvą" autoriai.

Fotografai teigia, kad tai, ką išgirdo - sudėjo į nuotraukas. O išgirdo: "Lietuvoje gyventi gera”.

Fotografijos parodos "Renkuosi Lietuvą" herojai - iš įvairių pasaulio vietų žmonės, atvykę gyventi į mūsų šalį. Lietuvą gyventi pasirinko įvairių tautų atstovai iš Katalonijos, Rusijos, Italijos, Turkijos, Prancūzijos, Taivano, Vokietijos, Kinijos, Suomijos, Nigerijos ir kitų šalių. Jiems patinka Vilnius - "mažas, bet gyvas ir linksmas, todėl gyventi čia ir patogu, ir nenuobodu", "žalias, dinamiškas, pilnas kultūrinio gyvenimo", "visomis prasmėmis modernus miestas"... Jiems patinka Lietuva - "čia komfortabilu, saugu, stabilu", "daug mažiau biurokratijos", "nuostabi gamta"... Jiems simpatiški mūsų šalies žmonės - "nuoširdūs ir šilti", "nepriklausomai nuo skirtingų pažiūrų, girdi vieni kitų argumentus", jie žavisi "lietuvių kuklumu, paprastumu, lankstumu, išsaugotu ryšiu su gamta", patinka "gebėjimas atsitiesti ir kurti laisvą visuomenę po be galo skausmingų patirčių”...

Štai taip apie mūsų šalį ir gyventojus atsiliepiančių herojų, atvykusių čia gyventi iš skirtingų šalių, portretus galima pamatyti nuotraukų cikle "Renkuosi Lietuvą", eksponuojamame sostinėje ant Vilnios upės krantinės priešais Užupio kavinę. Parodos atidarymas - liepos 19 dieną 18 valandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių