Ukrainos ir Lietuvos draugystės saitus sutvirtins dainomis

  • Teksto dydis:

Gegužės 19 d., penktadienį, 19 val. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios erdves užlies ukrainiečių ir lietuvių draugystės koncerto garsai.

Koncertuos Kijevo universiteto choras „Dnipro“ ir trys Vilniaus universiteto chorai. Skambės pasaulio chorinė klasika, S. Rachmaninovo, P. Jančako, N. Dileckio, V. Polejavos, L. Larsono, V. Miškinio ir kitų kompozitorių kūriniai.

Koncerte su choru „Dnipro“ (meno vadovė Irina Dušeiko) pasirodys ir saksofoninkas Jurijus Fedorenko, džamba gros Julija Failiuk. Lietuvių chorai „Virgo“, „Gaudeamus“ ir „Pro musica“ (meno vadovė Rasa Gelgotienė) atliks gražiausius per šį sezoną parengtus kūrinius. Koncerto pabaigoje skambės keli bendri kūriniai, tarp kurių – ukrainiečių liaudies daina, skirta per Maidano įvykius žuvusiems Ukrainos patriotams.

Vilniaus universiteto chorai koncertuoja įvairiose šalyse, turi daug draugų visame pasaulyje ir kviečiasi į Lietuvą įvairius chorinio meno kolektyvus. Draugystė su Kijevo universiteto Taraso Ševčenkos universiteto choro kapela „Dnipro“ prasidėjo 2015 m., kai netrukus po Maidano įvykių Vilniaus universiteto chorai nuvyko palaikyti ukrainiečių jų kovoje už laisvę. Tuomet chorai kartu koncertavo ne tik Kijevo universitete – lietuviai savo dainas nuvežė ir į karo ligoninę, kur jų klausėsi iš mūšių prie Donecko grįžę sužeisti kariai.

„Lietuvių išsilaisvinimas neatsiejamas nuo dainų, ir visi puikiai prisimename, koks svarbus tuomet buvo draugų palaikymas“, – sakė Vilniaus universiteto chorų meno vadovė Rasa Gelgotienė. Anot dirigentės, Ukraina gali didžiuotis labai giliomis ir turtingomis chorinio ir bažnytinio giedojimo tradicijomis. Jos glaudžiai susijusios ir su Kijevo universiteto istorija.

1834 m. Kijeve įkurtas Šventojo Vladimiro universitetas ir jau po devynerių metų, 1843 m., jame buvo įsteigta cerkvės kapela. Kijevo universiteto choro kapela – tai senasis Ukrainos chorinio meno centras ir savotiška „choro laboratorija“, joje yra dirbę garsūs dirigentai ir kompozitoriai. Iš pradžių choras buvo bažnytinis, vėliau tapo pasaulietiniu.

Nuo 1964 metų Šventojo Vladimiro universiteto kapela vadinama liaudies choro kapela „Dnipro“. Į choro repertuarą tradiciškai įtraukiami ukrainiečių ir pasaulinės klasikos kūriniai, liaudies dainos, šiuolaikinė muzika, taip pat liturginiai kūriniai. Per tą laiką kapela tapo daugelio tarptautinių konkursų ir festivalių laureate ir nugalėtoja. Šiandien kapeloje dainuoja universiteto studentai, alumnai, dėstytojai.

VU choras „Gaudeamus“ – vienas seniausių Lietuvos studentų kolektyvų – buvo įkurtas 1940 m. Chorui vadovavo daugybė įžymių šalies chorvedžių ir pedagogų. Nuo 1995 m. batutą perėmė R. Gelgotienė. Choras aktyviai dalyvauja Lietuvos bei tarptautiniuose festivaliuose ir konkursuose, iškilminguose Vilniaus universiteto renginiuose, koncertuoja Lietuvos dainų šventėse, Baltijos šalių studentų chorų festivaliuose. 2013 m. Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga aktyviai dalyvavo propaguojant Lietuvos kultūrą užsienyje. Šiemet Lietuvos chorų konkurso I ture „Gaudeamus“ pelnė I laipsnio diplomą bei specialųjį prizą už Geriausią I turo pasirodymą.

1980 m. įkurtas merginų choras „Virgo“ yra vienas žymiausių moterų chorų Lietuvoje. Daugkartinis Šimkaus konkurso laureatas, „Aukso paukštės“ Tarptautinio spindesio žvaigždės nominacijos laimėtojas. Kolektyvas iš viso yra laimėjęs per 12 tarptautinių konkursų, dalyvavęs virš 50 tarptautinių festivalių. 2013 m. „Virgo“ pripažintas geriausiu moterų choru Lietuvoje. 2016 m. studentų chorų forume „Paparac Kvetka“ Minske (Baltarusija) pelnė geriausio choro nominaciją, o tarptautiniame konkurse „Cantu Gaudeamus“ (Lenkija) iškovojo aukso medalį.

Trečiasis VU choras „Pro musica“ šalies chorinėje panoramoje išsiskiria pasirinkta repertuaro kryptimi – jis atlieka didžiąsias klasikos partitūras, tokias kaip W. A. Mozarto ar G. Verdi „Requiem“, G. Rossini „Mažosios iškilmingos mišios“, S. Rachmaninovo „Nakties vigilija“ ar J. S. Bacho „Magnificat“. Choras taip pat klausytojams pristatė įvairių epochų muziką: Renesanso ir Baroko, ispaniškos bei amerikietiškos, Šiaurės Europos šalių bei Lietuvos šiuolaikinių kompozitorių muzikos programas. Gastrolių metu aplankė beveik visą Europą, taip pat koncertavo JAV, Meksikoje, Brazilijoje, Kazachstane. Choro veiklą lydi respublikiniai bei tarptautiniai laimėjimai, paskutinysis – 2016 m. Balstogės tarptautiniame chorų iškovota I vieta ir „Grand Prix“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių