Trakuose – pirmasis Lietuvoje šokolado muziejus

Trakuose, greta bažnyčios, šeštadienį oficialiai atidaromas pirmas Lietuvoje skulptūrų iš šokolado muziejus, kuriame eksponuojama daugiau nei šimtas per pastaruosius metus meistrų sukurtų skulptūrų. Apie 200 kvadratinių metrų erdvę šiuo metu užimanti kultūros įstaiga ketina plėstis ir ateityje tapti vienu iš trijų stipriausių šokolado muziejų pasaulyje.

Įkurti Šokolado muziejų Trakuose sumanė „AJ šokoladas“ savininkas Algimantas Jablonskas. Ilgą laiką vienoje gražiausių miestelio vietų, greta Šv. Mergelės Marijos apsilankymo bazilikos, veikė saldumynų fabrikėlis ir parduotuvėlė. Tačiau gamybą perkėlus į Vilnių, 1000 kvadratinių metrų pastatas liko apytuštis.

„Kavos išgerti ir rankų darbo šokoladiniais skanėstais pasivaišinti čia būdavo galima visada. Bet man vis kažko trūko, norėjosi įdomesnių akcentų. Mano pastaroji kelionė į Barseloną ir apsilankymas įspūdingame Šokolado muziejuje bei vėlesnis pokalbis su Elena Klement, matyt, buvo lemiami taškai, kad ryžčiausi avantiūrai - Lietuva gali turėti saldžią ekspoziciją!“, - pasakojo muziejaus sumanytojas A. Jablonskas.

Kartu su šokolado meistre E. Klement jis yra įrengęs ne vieną šokolado kambarį užsienyje. Mažesnis, bet ne mažiau „gardus“, iki šiol veikia „AJ šokoladinėje“ Pilies gatvėje Vilniuje.

Keturi asmenys iš beveik dviejų tonų balto, juodo ir pieniško šokolado įrengė keturis naujojo muziejaus kambarius. Autorei E. Klement talkino komanda - Anastasija Gaidar, Martynas Margevičius ir Viačeslavas Plechanovas.

Kiekviena salė - skirtinga. Majų, Kolumbo, filmo „Šokoladas“ ir „Smagaus gyvenimo“ - tokios temos vyrauja juose.

A. Jablonskas sako, kad ekspozicija bus kas kelerius metus atnaujinama ir joje atsiras vis naujų šokoladinių personažų. Didžioji dalis kūrinių iš saldžios masės yra natūralaus dydžio. Mažiausia skulptūrėlė - maždaug žmogaus delno.

„Tai - pirmas muziejaus įkūrimo etapas. Plėsimės ir norime užimti visą pastatą. Tokiu atveju taptume vienu iš trijų didžiausių pasaulio Šokolado muziejų“, - sakė A. Jablonskas.

Užsukusieji į pirmąjį Lietuvoje šokolado muziejų iki lapkričio vidurio galės susipažinti su dailininko Valerijaus Šatunovo darbais. Jie ateityje taps pirmosios pasaulyje vaikams skirtos šviečiančios ir apverčiamos knygos dalimi.

Dailininko kurti paveikslai dėl savo išskirtinumo sulaukė daugelio pasaulio leidyklų dėmesio. Į mūsų šalies pasiekimų knygą jis įtrauktas kaip autorius, sukūręs daugiausia viename paveiksle skirtingų vaizdų - „Barono Katino šypsena“ pavadintame darbe vaizdai nutapyti ant vienos 120 × 80 cm dydžio drobės akriliniais ir liuminoforiniais dažais. Keičiant jų apšvietimą ir padėtį apverčiant, matomi skirtingi vaizdai. Visa tai šeštadienį bus galima stebėti gyvai.

„Patys paveikslai ekspozicijos Trakuose metu bus įrengti su specialiai sukurtu elektromechaniniu apvertimo mechanizmu ir šviestuvais, kurie suteiks galimybę parodyti mano idėją. Toks sprendimas yra naujovė, manau, nustebinsianti ne vieną“, - sakė V. Šatunovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigita

Sigita portretas
Tą klaidą „pirmasis Lietuvoje šokolado fabrikas" daro ne vieno portalo korespondentai. Atrodo, jie visai negalvodami, pasitikėdami kolega, nurašinėja skelbiamas naujienas.

Simas

Simas portretas
Taip. „Rūtos" šokolado gaminių muziejus. Korespondentai turi būti gerai apsiskaitę. Vien studijų žinių neužtenka. O su abejojus, reikia pasitelkti žodynus, šaltinius apie rašomą temą. Konkrečiu atveju autoriui reikėjo ieškoti žinių apie Lietuvos šokoladą, „Rūta", „Vilniaus pergalė" saldumynų fabrikus, apie Lietuvos muziejų įvairovę.

Mindy

Mindy portretas
Šiauliuose jau gal koks dešimtmetis kaip veikia šokolado muziejus. Straipsnelio autoriui gėda dėl neišmanymo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių