Trakuose atidarytas Totorių skveras

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Trakuose, prie rajono savivaldybės pastato, atidarytas Totorių skveras ir atidengta paminklinė lenta, skirta totorių įsikūrimo Lietuvoje 620-osioms metinėms.

Kaip skelbia Trakų rajono savivaldybė, granito lentoje pažymėti svarbūs Lietuvos totorių gyvenimo įvykiai: Trakų mečetės sunaikinimas 1609 metais ir Krymo chanato įkūrėjo Chadži-Girėjaus gimimas 1397 metais Trakų pilyje.

Totorių, kaip ir kitos tautinės mažumos atstovų karaimų, atsikėlimas į Lietuvą ir Trakus siejamas su Didžiuoju kunigaikščiu Vytautu. Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valdovas totorius apgyvendino vadinamajame Dūdakalnyje Trakų teritorijoje.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 4 tūkst. totorių.

Totorių skvero atidarymas yra vienas iš Europos kultūros paveldo dienoms skirtų renginių, apjungtų cikle „Praeities langai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

petras

petras portretas
Pagarba Totorems ...

Regina

Regina portretas
Neseniai buvome prie Traku pilies. Gėda už pilies nepriežiura. Apėjom apie pili, tai iš statinio auga ne tik augalai, bet ir medžiai. Visi žino kad augalu šaknys ardo statinius. Ar taip sunku pasiimti kopeteles ir sutvarkyti. Aplankiusi esu nemazai uzsinio miestu, tai ten pastatai ispuoseleti nei zoleles. Juolab, kad tai gausiai lankoma turistu vieta ir imamos rinkliavos. DAR KARTA DIDŽIULE GEDA.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių