Trakų salos pilyje nuguls gotikos stiliaus kostiumai

  • Teksto dydis:

Jau šį penktadienį Trakų salos pilies vakarinių kazematų 13-oje salėje vyks parodos „Gotikinio kostiumo samprata: nuo askezės iki prabangos“ atidarymas. 

Parodoje eksponuojama 20 tipinių XI–XV a. Vakarų Europos pasiturinčių miestiečių ir dvariškių kostiumų, XIV–XV a. avalynės ir aksesuarų pavyzdžių, o taip pat ir buities smulkmenų, kurias žmonės tvirtindavo prie diržo. Visus kostiumus sukūrė Lietuvos viduramžių kultūros rekonstruktoriai.

„Istoriškai kostiumas – ne tik žmogaus drabužis, – sako parodos kuratorė Alvyga Zmejevskienė, Trakų istorijos muziejaus Istorijos skyriaus vedėja. – Nuo apdaro audinio, modelio, svorio, avalynės formos, kostiumo aksesuarų ir kitų jo detalių ar vilkėsenos ypatumų priklauso žmogaus laikysena, eisena, bendravimo stilius, netgi mąstysena ir kalbos turinys.“

Anot parodos kuratorės, Trakų istorijos muziejus jau daugelį metų organizuoja gyvosios istorijos renginius, kuriuose lankytojai supažindinami su istorinio kostiumo rekonstrukcijomis. Šia paroda siekiama skatinti kultūrinį turizmą inovatyviai panaudojant istorinį kostiumą, kaip meno istorijos sampratą formuojantį veiksnį.

Istorinio šokio klubo „Saltus Gladii“ vadovės Rasos Kasperienės teigimu, pristatomi drabužiai pasiūti tik iš natūralių audinių – lino, medvilnės, vilnos bei šilko – remiantis autentiškais, viduramžiams būdingų drabužių brėžiniais. Panaudoti to meto kilmingųjų madoje populiarūs brangūs audiniai: organza, tafta, šilko aksomas, damastas. Kaip ir senovėje, retesnių šilko rūšių rekonstruktoriams tenka siųstis iš Rytų. Vieną eksponatą sudaro ne mažiau kaip du apdaro sluoksniai, tačiau yra kostiumų, sudarytų iš trijų ar keturių drabužių sluoksnių. Vieno kostiumo kaina gali siekti 20 tūkst. eurų.

Viduramžiais Trakų miestas ir pilys klestėjo, čia dažnai reziduodavo, priimdavo užsienio pasiuntinybes ir rengdavo puotas Vytautas Didysis. Kunigaikštis ir jo dvaras rengėsi pagal to laikmečio Europos madą, taigi paroda padės įsivaizduoti buvusią prabangą.

Kostiumus ir aksesuarus parodai paskolino istorinės rekonstrukcijos klubų „Saltus Gladii“, „Viduramžių pasiuntiniai“, „LDK varčiai“ ir „Mysteria Mundi“ nariai.

Po Naujųjų metų, kol bus eksponuojama paroda, muziejuje taip pat vyks paskaitos apie viduramžių kultūrą ir edukaciniai užsiėmimai.

Renginį organizuoja istorinio šokio klubas „Saltus Gladii“ ir Trakų istorijos muziejus. Paroda atidaroma gruodžio 9 d. (penktadienį) 15 val. Ji bus eksponuojama iki 2017 m. kovo mėn. 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių