„Tinginių“ sportas, „Porsche“ ir milijonas dolerių

  • Teksto dydis:

Pirmieji stalo futbolo žaidimai atsirado dar paskutiniame XIX a. dešimtmetyje, o dabartinę žaidimo versiją išrado ir užpatentavo Haroldas Searles Thorntonas 1923 m. kai po vieno apsilankymo futbolo stadione, jis tiesiog panoro sukurti futbolą, kurį būtų galima žaisti namuose.

Futbolo stalai būna įvairių gamintojų ir modelių, tačiau iš esmės jie skiriasi tik kokybe, žaidėjų figūrėlėmis, danga ir žaidimo greičiu.

Nugalėtojui – „Porsche“ automobilis

Nors pirmieji stalo futbolo turnyrai Europoje buvo organizuojami penktajame XX a. dešimtmetyje, moderniojo stalo futbolo tėvu tituluojamas Lee Peppardas 1977 m. JAV suorganizavo „Milijono dolerių turnyrą“ ir pirmasis pasiūlė įspūdingą 250 tūkst. JAV dolerių prizą nugalėtojui. Vėliau buvo organizuojami turnyrai, kurių nugalėtojai namo išvažiuodavo su naujais „Porsche“ automobiliais.

Laikui bėgant tokių įspūdingų prizų karštinė nuslūgo, tačiau 2002 metais įkurta Tarptautinė stalo futbolo federacija (ITSF) bendradarbiaudama su Tarptautiniu olimpiniu komitetu (IOC) aktyviai užsiima šio sporto populiarinimu ir tarptautinių turnyrų organizavimu. Nieko keisto, kad pastaruoju metu šis žaidimas sparčiai populiarėja ne tik jaunimo, bet ir suaugusiųjų gretose – šiame sporte lytis, fizinės savybės ar amžius beveik nieko nelemia.

Kodėl stalo futbolas?

Šiandien stalo futbolas žaidžiamas namuose, baruose, festivaliuose, ofisuose ar vakarėliuose. Daug šio žaidimo entuziastų savo laisvalaikio ir bendravimo jau nebeįsivaizduoja be stalo futbolo, tačiau atsikratyti šio „narkotiko“ nė nesiruošia. „O kam? Geros emocijos ir bendravimas dar niekam nepakenkė“ – šypsosi  vienas iš Lietuvos Stalo futbolo federacijos steigėjų Simonas Jakubauskas.

Ne be reikalo seriale „Draugai“ svarbūs pokalbiai vykdavo prie futbolo stalo, o gyva šio sporto legenda Fredericas Collignonas yra pasakęs: „Kai pradėjau žaisti, svarbiausia buvo varžytis ir laimėti, o dabar stalo futbolas man reiškia žmones, su kuriais bendrauju žaisdamas. Dabar svarbiausia – draugystė. Daug kas pasikeitė“.

Lietuvos taurė

Vasario 21-22 dienomis, penktą kartą paaiškės Lietuvos stalo futbolo čempionai šešiose kategorijose. Laimėtojams, kartu su medaliais atiteks pakvietimai į Pasaulio taurės varžybas, vyksiančias Turine balandžio 8-12 dienomis.

Kovoti dėl Lietuvos stalo futbolo taurės gali kiekvienas: „Lietuvoje yra labai gerų stalo futbolo žaidėjų, žaidžiančių tik savo malonumui. Jeigu jie nuspręstų dalyvauti – ko gero pateiktų nemažai staigmenų. To ir tikimės“ – sako S. Jakubauskas.

Dalyvaus ir pasaulio čempionai

Nepaisant to, kad stalo futbolas ilgokai keliavo į Lietuvą, mūsų rinktinė progresuoja neįtikėtinu greičiu ir jau prisistatė tarptautinei stalo futbolo bendruomenei – jauniai (iki 18 metų) praeitais metais  parsivežė Pasaulio čempionato auksą. Vienas iš „auksinės“ rinktinės ramsčių Rapolas Jamontas šiuo metu pasaulio stalo futbolo reitinge užima 10-tą vietą, o Austėja Šermončiūtė yra 8-ta tarp moterų. Abu juos galėsite išvysti Lietuvos taurės varžybose, išmokti iš jų stalo futbolo paslapčių, o galbūt net ir pabandyti juos įveikti.

Renginys vyks pirmajame Baltijos šalyse stalo futbolo treniruočių centre/socialiniame klube "Foosin", įsikūrusiame Vilniuje, Olimpiečių g. 3, kuriame visi norintys gali pasirungti, pasikeisti patirtimi, pabendrauti ar tiesiog pabūti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių