Teatro „Lėlė“ premjeroje – odė vaikystei ir dvasingumui

  • Teksto dydis:

Spalio 8-9 d. Vilniaus teatro „Lėlė“ mažųjų žiūrovų laukia dar viena premjera – didžiojoje teatro scenoje bus pristatytas muzikinis spektaklis vaikams „Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis“, kurį pagal poeto Sigito Gedos eiliuotus tekstus kuria „Lėlės“ žiūrovų pamėgta ir įvertinta kūrėjų komanda: režisierius Algirdas Mikutis, dailininkė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė ir kompozitorius Olegas Ditkovskis.

Jau šį savaitgalį įvyksianti „Lėlės“ teatro premjera – tai ir savotiškas sugrįžimas prie šio teatro šaknų. Prieš 38-erius metus. 1978-ųjų spalį, anuomet dar visai jaunutėje „Lėlėje“ šią S. Gedos pjesę į sceną perkėlė režisierius ir dailininkas Vitalijus Mazūras, o spektaklyje vaidino tuometiniai IV kurso studentai-lėlininkai, kurie ir šiandien sudaro teatro aktorių trupės pagrindą – tai netrukus dienos šviesą išvysiančio „Vieversėlio“ režisierius A. Mikutis, ir naujajame pastatyme vaidmenis kuriantys aktoriai Almira Grybauskaitė, Elvyra Piškinaitė, Vilius Kirkilionis ir kt.

Prieš premjerą teatro fojė veiks režisieriaus ir teatro muziejininko R. Driežio parengta ekspozicija, kurioje žiūrovai galės susipažinti su senojo „Vieversėlio“ pastatymo lėlėmis, scenografijos elementais, nuotraukomis ir plakatais.

Šiandieninis A. Mikučio ir kitų spektaklio bendraautorių „Vieversėlis“, tikimės, taip pat taps savotišku profesiniu pakilimo taku porai jaunų scenos menininkų – bakalauro studijas puikios aktorės Eglės Gabrėnaitės vadovaujamame aktorių kurse šįmet baigusiems aktoriams Marijai Chlebopaševaitei ir Arnui Danusui. Jiedu, talkinami patyrusios teatro „Lėlė“ aktorių komandos, ir kuria pagrindinius Mergaitės bei Vieversėlio vaidmenis naujausioje teatro premjeroje vaikams.

S. Gedos „Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis“ – tai odė vaikystei, bundančiam vaiko dvasingumui ir jį supančio pasaulio grožiui, tyriausioms svajonėms. Pasaka apie Mergaitę ir jos palydovą Vieversėlį, kuriuos miško žvėrims atiduoda Tėvelis, atskleidžia vidinį vaiko pasaulį, jo transformacijas, natūralų pozityvių vertybių siekį.

Spektaklio kūrėjus domina pjesėje užkoduota žmogaus harmonijos su pasauliu tema. „Ši eiliuota S. Gedos pjesė – savotiška opozicija šių dienų tikrovei, slegiamai karo aktualijų: pasaulis čia pateikiamas kaip sapnas, kuriame dėl žmogaus sielos grumiasi įvairūs stebukliniai veikėjai – laumės, kipšai, žvėrys. Visi siekia naudos, gaivališkai trokšta įtvirtinti savo galią, tačiau Mergaitę saugo ir į priekį veda Vieversėlis – intuicijos, naivaus tikėjimo grožiu, harmonija, žmogų saugančių gamtos stichijų simbolis. Šių dienų pasaulio agresijai vardu ar įmanoma pasipriešinti tiesiogiai ir norėdamas gyventi harmoningai žmogus pirmiausia turėtų įsiklausyti į save, pasitikėti vidiniu balsu – tuo vieversėliu, kurį kiekvienas iš prigimties turime“, – teigia spektaklio režisierius A. Mikutis.

Muzikinio spektaklio „Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis“ inscenizacijos autorius ir režisierius – A. Mikutis, dailininkė – A. Paukštienė, kompozitorius – O. Ditkovskis, choreografė – A. Lisičkinaitė, vaidina – K. A. Butvidas, A. Danusas, I. Jankaitis, M. Chlebopaševaitė, V. Kirkilionis, E. Piškinaitė, A. Grybauskaitė, L. Muštašvili, D. Sarapinas ir E. Zėčiūtė.

Spektaklio premjera Vilniaus teatre „Lėlė“ (Arklių g. 5) įvyks spalio 8 ir 9 d. 12 val. Bilietus įsigysite „Tiketoje“ ir teatro „Lėlė“ kasoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių