Tapytojo V. Pinkevičiaus paveikslai atgims vargonų improvizacijose

  • Teksto dydis:

Šeštadienį, lapkričio 19 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje VU vargonininkas dr. Vidas Pinkevičius improvizuos koncertą „Gyvenimo ratas“. Vakaro programoje skambės vargonų improvizacijos pagal žymiausius klaipėdiečio tapytojo Vydo Pinkevičiaus (1949-2012) paveikslus.

Kaip pasakojo vargonų improvizacijos tradicijas Lietuvoje puoselėjantis V. Pinkevičius, tai jau antras kartas, kai jis vargonuoja pagal savo tėčio kūrybą.

„Prieš porą metų VU Šv. Jonų bažnyčioje multimedijos ir vargonų garsais įdomiausi jo paveikslai jau suskambo naujomis dermėmis. Jų fantastiškai gražios spalvos man visada atrodė tobulai derančios su paslaptingais vargonų registrų deriniais.“ – pasakojo vargonininkas.

Anot Pinkevičiaus, daugelyje paveikslų yra gausu detalių, o veiksmas, energija ir ekspresija veržiasi iš kiekvieno kūrinio.

„Dėl to iš pradžių gali pasirodyti, kad ten daug maišaties ir atsitiktinumo. Tai nėra tiesa. Atidesnis žvilgsnis pastebės ir spalvų, dermių, ritmų, štrichų bei potėpių subtilius pasikartojimus ir proporcijas. Visa tai taip pat būdinga ir geram muzikos kūriniui.“ – teigė improvizatorius, improvizacijos žanrą praplečiantis spontaniškai kurdamas muzikines istorijas pagal biblijines temas, mitus, įvairių pasaulio kraštų pasakas ir legendas.

Pasak vargonininko, šis koncertas bus unikalus tuo, jog klausytojai multimedijos pagalba turės retą progą čia ir dabar gimstančios muzikos fone prieš akis matyti ir konkretų paveikslą bei jo gausias detales.

„Nežinau ar tėtis įsivaizdavo, kaip nuostabiai jo darbai gali atrodyti nuotraukose sukarpyti į mažas detales, bet ten kiekvienas kvadratinis centimetras yra pripildytas tiek istorijų ir minčių, kad skambančios vargonų improvizacijos ir prieš akis besikeičiantys tapybos vaizdai vargonų ir tapybos mylėtojams bus kaip tikras filmas.“ – mintimis dalinosi menininkas.

Vargonininkas, pedagogas, improvizatorius, kompozitorius ir tinklaraštininkas Dr. Vidas Pinkevičius dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto vargonininkas bei vargonų studijos „Unda Maris“ įkūrėjas ir vadovas. Jis vykdo švietėjišką veiklą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas, koncertus, dalyvauja radijo laidose bei rašo tinklaraštį apie vargonus ir jų meną.

Bilietus platina Bilietai.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių