Šv. Jonų bažnyčioje – vasariškas vargonų muzikos koncertas

  • Teksto dydis:

Šeštadienį, rugpjūčio 19 d. 19 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų ir vokalinės muzikos mylėtojai yra kviečiami į vasariškos nuotaikos kupiną vargonininkės Gražinos Petrauskaitės ir kontralto Jonės Babelytės (Italija/Lietuva) koncertą „Angelai ir išminčiai“.

Koncerto programoje skambės Dietericho Buxtehudės [1637-1707] Pasakalija d-moll, BuxWV 161, Johanno Sebastiano Bacho [1685-1750] Choralinis preliudas „Liebster Jesu, wir sind hier“, BWV 731, Jano Pieterszoono Swelincko [1562-1621] Variacijos „Onder een linde groen“, Antonio Vivaldi [1678-1741] „Salve Regina“, RV 616, Liaudos Vaitkūnaitės [g.1976] „Marijos ašara“ ir Theodoro Dubois [1837-1924] Tokata G-dur.

Vargonininkė G. Petrauskaitė baigė Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą, kur įgijo choro dirigavimo specialybę. 1999 m. vargonų magistro laipsniu baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (J. Barkauskaitės klasė). Grojo meistriškumo kursuose, kuriems vadovavo žymūs vargonininkai A. Rössler, L. Laukvik, L. Lohmann, M. P.5hilips ir kt. G. Petrauskaitė vargonavo daugelyje Lietuvos miestų, taip pat Švedijoje, Slovakijoje, Vokietijoje. Ne kartą koncertavo tarptautiniame festivalyje „Druskininkų vasara“, R. Lymano festivalyje Rokiškyje, Aukštaitijos vargonų muzikos festivalyje, M. Mažvydo festivalyje Tauragėje, Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje, Vilniaus Arkikatedroje. G. Petrauskaitė dažnai kviečiama vargonuoti Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčioje.

Kontraltas J. Babelytė gimė Vilniuje, nuo ankstyvos vaikystės labai mylėjo muziką ir ypatingai dainavimą. Pradėjo dainuoti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vaikų chore. Baigė Vilniaus jėzuitų gimnaziją. Dar besimokydama vidurinėje mokykloje, pradėjo lankyti dainavimo pamokas pas Nijolę Kniukštaitę. Pabaigusi gimnaziją, įstojo į G. Frescobaldi konservatoriją Ferraros mieste Italijoje, mecosoprano Gigliola Bonora klasę. Jai išėjus į pensiją, tęsė ir baigė mokslus pas baritoną Paolo Coni. Besimokydama konservatorijoje, dalyvavo konservatorijos operos studijos organizuojamuose spektakliuose Ferraros ir Rovigo miestų teatruose: K. Weil „Opera už tris skatikus“, J. Haydn „Mėnulio pasaulis“, W. A. Mozart „Figaro vedybos“, „Don Žuanas“, „Užburtoji fleita“, G. Donizetti „Meilės eliksyras“. Dainavo su konservatorijos madrigalistų ansambliu, kuris gyvuoja iki šiol, dabar jau kaip profesionalus ansamblis. Ansamblis dainuoja renesanso ir ankstyvojo baroko polifoninį repertuarą Ferraroje, Bolonijoje ir apylinkėse.

Pabaigus konservatoriją, J. Babelytė mokėsi privačiai pas tenorą William Matteuzzi. Jo dėka pažino ir pamilo barokinę muziką. Lankė barokinio dainavimo meistriškumo kursus su sopranu Lia Serafini. Dainuoja jos vadovaujamame merginų ansamblyje „Rosantica“, su kuriuo kitų metų pradžioje įrašys kompaktinį diską, XVII amžiaus moterų kompozitorių polifoniją. Kaip solistė, dažnai dainuoja jos organizuojamuose koncertuose Vicenzos, Trento ir Romos miestuose.

Romoje taip pat dažnai dainuoja su baroko orkestru „Barocco romano“. 2016 m. įstojo į barokinio dainavimo doktorantūros kursą Ferraros konservatorijoje, garsaus kontralto Gloria Banditelli klasę. Spalio mėnesį dalyvavo Francescos Caccini operos „Ruggiero išlaisvinimas iš Alčinos salos“ pastatyme Ferraros pinakotekoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių