Sporto rūmai – retas brutalistinės architektūros pavyzdys Lietuvoje

1956-aisiais Maskvoje atsiradus universaliems, tačiau visų pirma ledo rituliui skirtiems Lužnikų sporto rūmams, tokie objektai pradėjo sparčiai kilti ir kituose Sovietų Sąjungos miestuose.

Lietuviškųjų sporto rūmų istorija prasidėjo 1960-aisiais. Pastatas projektuotas šalia stadiono, pagrindinį fasadą atgręžiant į upę ir miesto centrą. Lenktas bei dinamiškas siluetas perteikia XX a. 6–7 dešimtmečių architektūros dvasią.

„Jeigu vaikščiosite aplinkui, galite pastebėti, kad ta architektūra tarsi rūsti – matosi gryna medžiaga – betonas, tinkas (kai šiandien turime daug stiklinių paviršių, tai tarsi kontrastas). Tuo metu tokia architektūra buvo vadinama brutalistine. Tai yra toks stilistinis terminas, ne todėl, kad ji butaliai įžengė į aplinką (nors kartais ir taip būdavo), bet dėl savo estetikos. Lietuvoje tokios stilistikos pavyzdžių mes neturime labai daug“, – pasakoja architektūrologas doc. dr. Vaidas Petrulis.

Pasak architektūrologo, ryškiausi tokios stilistikos pavyzdžiai – sporto rūmai ir IX forto memorialinis kompleksas. Rūmų architektūroje ne mažiau svarbus ir interjeras.

Pasižvalgyti po sporto rūmus galite žiūrėdami reportažą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių