Sostinėje eksponuojamas su Vytautu Didžiuoju siejamas diržas

  • Teksto dydis:

Valdovų rūmuose Vilniuje pradedami eksponuoti prieš tris dešimtmečius Baltarusijoje su monetų lobių rasti diržo segmentai. Spėjama, kad jais galėjo puoštis Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas Didysis.

Šią savaitę į Vilnių atgabentas iš Baltarusijos Respublikos nacionalinio istorijos muziejaus pasiskolintas diržo segmentų rinkinys Valdovų rūmų lankytojams pristatomas penktadienį, šiame muziejuje jį bus galima apžiūrėti iki liepos vidurio.

„Iš Minsko, iš Baltarusijos nacionalinio istorijos muziejaus, atkeliavo su Vytautu Didžiuoju, su jo asmeniu, bent jau legendiškai, pagal tradiciją, siejamas diržas“, - spaudos konferencijoje penktadienį sakė Valdovų rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas.

Pasak jo, su Vytautu Didžiuoju diržas siejamas dėl savo prabangumo - toks įspūdingas juvelyrikos dirbinys galėjęs priklausyti žymiausiam XIV-XV amžių sandūros valstybės asmeniui. Be to, dėl rytietiškų diržo dalių ornamentų manoma, kad jis pagamintas Kryme ir tai galėjo būti Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje gimusio chano Chadži Girėjaus dovana Lietuvos valdovui.

„Su Krymu šita rezidencija, Vilnius, turi tikrai labai daug ką bendro ir šitas diržas tiktai patvirtina tą seną mūsų istoriją“, - dėstė V.Dolinskas.

Diržo segmentų rinkinį sudaro 11 apskritų plokštelių, sagtis, antgaliai ir du stačiakampiai apkalai. Diržo detalės pagamintos iš aukštos prabos sidabro, dauguma elementų paauksuota ir juodinta.

Šis rinkinys eksponuoti iš Baltarusijos išvežtas pirmą kartą. Baltarusijos nacionalinio istorijos muziejaus direktoriaus Olego Ryžkovo teigimu, šis diržas yra viena iš Baltarusijos turimų relikvijų, tad tokio lygio vertybės atvežimas į Lietuvą jo vadovaujamo muziejaus ir Valdovų rūmų bendradarbiavimą pakylėja au naują lygį.

„Simboliška, kad šis diržas pristatomas ne tik Lietuvoje, bet būtent šiuose rūmuose, būtent šioje salėje. (...) Šios salės, ši atmosfera, energetika, visi šie daiktai, viskas, kad čia yra iš anų laikų, turėtų papildyti vieni kitus energetiškai. Tikslinga buvo jį atvežti būtent čia“, - sakė O.Ryžkovas.

Lobis, kuriame rastos ir šio diržo detalės, rastas 1992 metais Minsko srities Molodečno rajone, kaime pavadinimu Litva.

„Labai simboliška, kad kaimas vadinosi Litva“, - pastebėjo O.Ryžkovas.

Dalis radinių tebekeliauja po privačias kolekcijas per aukcionus, o Vytautui Didžiajam galėjęs priklausyti diržas Baltarusijos valstybės nuosavybėn perduotas 2006 metais.

„Deja, lobį rado ne profesionalūs archeologai, o atsitiktiniai žmonės ir praktiškai vietoje jis buvo išgrobstytas. Dabar žinoma, kad lobyje buvo du diržai, vienas iš jų - mūsiškis Vytauto diržas, taip pat lobyje buvo labai didelis kiekis sidabrinių monetų (...), sidabriniai indai“, - spaudos konferencijoje pasakojo parodos kuratorės iš Baltarusijos nacionalinio istorijos muziejaus Alesija Arabej.

Valdovų rūmuose eksponuojant diržą čia rengiama daug įvairių viešų paskaitų apie Vytauto Didžiojo epochą, vyks kiti susiję renginiai.

„Būtina pabrėžti, kad jokių tiesioginių ir neginčijamų įrodymų, leidžiančių teigti, jog eksponuojama vertybė priklausė kunigaikščiui Vytautui, nėra. Negalima vienareikšmiškai ir užtikrintai sakyti, kad šis diržas mena šio Lietuvos valdovo laikus. Tačiau tai, be jokios abejonės, įdomus ir dėmesio vertas meno kūrinys, slepiantis daug neįmintų mįslių. Tikėtina, kad tolesni tyrimai bent truputį praskleis šios išskirtinės vertybės paslaptingumo šydą“, - teigiama Valdovų rūmų pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių