Savaitgalį – paskutinė galimybė nusikelti į Lietuvos „Versalį“

  • Teksto dydis:

Norintieji pasigrožėti Valdovų rūmų muziejuje eksponuojamais septyniais per stebuklą išsaugotais aukšto meninio lygio, subtilių spalvų, aplinkos poveikiui jautriais audiniais iš buvusios 12 Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės etmono Mykolo Kazimiero Oginskio gobelenų serijos turėtų paskubėti apsilankyti Valdovų rūmuose.

Mat šių metų balandį atidaryta ir į Rūmų interjerų ekspoziciją integruota paroda „Slanime atgijusi Antika. Lietuvos etmono Mykolo Kazimiero Oginskio gobelenai“ atsisveikins jau šį savaitgalį.

„Visi, norintys pasigrožėti įspūdingais iškilios ir kontraversiškos XVIII a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bei visos Abiejų Tautų Respublikos valstybės ir kultūros asmenybių – Mykolo Kazimiero Oginskio – gobelenais, turėtų paskubėti tai padaryti šį savaitgalį, nes specialiai šiai parodai iš skirtingų institucijų bei kolekcininkų surinkti gobelenai išvyksta į savo nuolatines saugojimo vietas ir greičiausiai kaip aplinkos poveikiui itin jautrūs audiniai daugiau niekada nekeliaus į jokias parodas“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Karpavičienė.

Į Valdovų rūmų muziejaus Rūmų interjerų ekspoziciją integruotoje parodoje pristatomi septyni per stebuklą išsaugoti aukšto meninio lygio, subtilių spalvų, tačiau kruopščiai restauruoti ir aplinkos poveikiui jautrūs audiniai iš buvusios 12 gobelenų serijos. Apie 1784–1790 m. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vietinių meistrų Slanime (dabartinėje Baltarusijoje) ir M. K. Oginskio įsteigtoje manufaktūroje sukurti audiniai vaizduoja antikines dievybes ir kitus personažus. Gobelenų klajonių ir išsaugojimo istorija XIX ir XX a. yra tikras detektyvas.

Šiuos unikalius gobelenus išaudusiai M. K. Oginskio Slanimo manufaktūrai vadovavo Europoje žinomas vokiečių meistras Johanas Karlas Kletšas (Johann Karl Kletsch), o įspūdingų audinių kartonų autorius yra etmono architektas italas Inočentė Marainas (Innocente Maraino). Gobelenuose vaizduojamų antikinių personažų pirmavaizdžiu tapo XVII a. pabaigoje išleistas Simono Tomaseno (Simon Thomassin) graviūrų rinkinys, vaizduojantis Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV pastangomis Versalio rezidencijai sukurtas antikines skulptūras. Ši knyga, kaip audinių kartonų idėjos šaltinis, taip pat rodoma parodoje.

Atsisveikindamas su šia unikalia paroda, Valdovų rūmų muziejus kviečia šį savaitgalį, birželio 10–11 d., aplankyti ekspozicijas bei šiuo metu veikiančias parodas už simbolinę – 1 euro – kainą. Taip pat įsigijus bilietą be papildomų mokesčių už gido paslaugas dalyvauti birželio 10 d., šeštadienį, 12.00 ir 14.00 val. rengiamose paskutinėse ekskursijose su muziejaus gidu po parodą „Slanime atgijusi Antika. Lietuvos etmono Mykolo Kazimiero Oginskio gobelenai“.

Ekskursijų dalyviai daugiau sužinos ne tik apie eksponuojamuose gobelenuose vaizduojamas dievybes bei simbolius, bet ir apie tai, kodėl ilgus amžius kunigaikščių Sapiegų valdytas Slanimas XVIII a. antroje pusėje buvo tapęs Lietuvos etmono M. K. Oginskio nuosavybe, kaip gimė šios unikalios kolekcijos idėja, koks buvo gobelenų likimas ir kt.

Šią parodą Valdovų rūmų muziejus surengė kartu su ilgamečiu ir ištikimu užsienio partneriu – Krokuvos Vavelio karališkąja pilimi – Valstybiniais meno rinkiniais (Lenkija). Be Vavelio karališkosios pilies, eksponatų parodai paskolino ir kitos Lenkijos kultūros paveldo institucijos: Varšuvos karališkosios pilies – Muziejaus Cechanoveckių rinkinių fondas, Krokuvos nacionalinis muziejus ir jo padalinys Kunigaikščių Čartoriskių muziejus, Sanoko istorijos muziejus ir vienas privatus kolekcininkas iš Lenkijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių