Rudens pradžia – su Šv. Jokūbo festivaliu

Į Vilnių sugrįžtantis VIII Tarptautinis Šv. Jokūbo festivalis lieka ištikimas tradicijoms: ir šiemet pristatys įvairių šalių sakralinę muzika bei suteiks galimybę išgirsti išskirtinius, Lietuvoje niekada neskambėjusius kūrinius chorui.

Šiuolaikinis žvilgsnis

Nuo praėjusių metų Šv.Jokūbo keliui ("Camino de Santiago") dedikuojamas festivalis pakvies į Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią bei kitas koncertines erdves.

Festivalį rengiančio choro "Vilnius" atstovė Kotryna Nekrošiūtė džiaugėsi, kad prieš aštuonerius metus kartu su Vilniaus dominikonų ordino broliais pradėta vykdyti iniciatyva išaugo. "Nuo pat pradžių festivalis turėjo tikslą ne tik populiarinti sakralinę muziką ir skleisti choro meną, bet taip pat muzika atverti platesnius kontekstus. Šie kontekstai vis auga, keičiasi, plečiasi kartu su visu festivaliu", – "Vilniaus dienai" sakė pašnekovė.

Šių metų festivalį pradės premjera – penkių lietuvių autorių – Vidmanto Bartulio, Lino Rimšos, Laimučio Vilkončiaus, Antano Jasenkos ir Jievaro Jasinskio kūrinys "Džiazinės mišios", kurį choras "Vilnius" atliks kartu su Kauno bigbendu. Efektingai pradžiai nenusileis ir festivalio uždarymo koncertas – ruošiamas Lietuvos pilietybę turinčio rusų kilmės kompozitoriaus Rodiono Ščedrino kūrinys "Atminty likęs angelas", kuris Lietuvoje bus atliekamas pirmą kartą.

Pasak festivalio rengėjų, klausytojus turėtų sudominti ir svečių iš užsienio – Erfurto filharmonijos choro, Varšuvos politechnikos akademinio choro bei Kaliningrado srities simfoninio orkestro koncertai, kuriuos išgirsti galės ne tik Vilniaus, bet ir kitų miestų publika.

Pagrindiniais vardikliais festivalyje toliau išlieka sakrali muzika ir profesionalumas.

Renginyje dalyvaus ir didžiulis talentingų jaunųjų atlikėjų būrys – Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras "Dagilėlis", taip pat Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai bei absolventai, festivalyje pristatysiantys baroko ir šiuolaikinę sakralinę muziką sujungiantį projektą "Late Junctions".

Tarptautinis Šv. Jokūbo festivalis jau kelerius metus nesilaiko griežtų vien choro meno ribų – renginyje dalyvauja ir įvairių sudėčių instrumentiniai ansambliai, orkestrai. "Pagrindiniais vardikliais festivalyje toliau išlieka sakrali muzika ir profesionalumas. Vis dėlto norime parodyti daugiau sakralinės muzikos spalvų, – paaiškino K. Nekrošiūtė. – Gausybė šiuolaikinių kompozitorių rašo nuostabią modernią sakralią muziką, taip plėsdami jos suvokimą."

Sujungs miestus

2011 m. pradėtas rengti festivalis kilo iš bendro choro "Vilnius" ir brolių dominikonų siekio priartėti prie žmogaus per choro meną, kartu turint visuomeninių tikslų – šalia Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios įkurti Vilniaus karilioną ir atgaivinti Lukiškių aikštę kaip kultūrinės traukos centrą. 2015 m. šis sumanymas buvo įgyvendintas – įrengtas didžiausias Lietuvoje Vilniaus karilionas.

Praėjusiais metais išryškėjo Šv. Jokūbo festivalio bei Šv. Jokūbo kelio, kaip visos Europos bendrystės ir kultūros simbolio, sąsajos. Prie festivalio partnerių prisijungė Šv. Jokūbo kelio draugų ir Šv. Jokūbo kelio miestų savivaldybių asociacijos, o festivalio koncertai šiemet iš Vilniaus keliaus ir į penkis kitus Šv. Jokūbo kelio miestus.

"Plėtodami šią idėją jau turime viziją festivalio, sujungsiančio ne tik per Lietuvą einančio Šv. Jokūbo kelio miestus, bet koncertais sujungsiančio visą "Camino de Santiago", – planais pasidalijo K.Nekrošiūtė. – Festivaliu ir toliau metai iš metų norime nešti žinią apie bendrystę – per muziką, piligrimystę, meną, kultūrą. Tik ieškodami bendrumo, o ne akcentuodami skirtumus, pasieksime didžių ir prasmingų tikslų."

Festivalio koncertais mėgautis galės ne tik vilniečiai – koncertinė programa kasmet suskamba ir Kaune. Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje šiais metais pasirodys Erfurto filharmonijos choras. Nuo 2017 m. festivalis išsiplėtė ir į Alytų, kuris, tikimasi, taps dar viena kasmetine Šv. Jokūbo festivalio koncertų vieta. Šiais metais pasigerėti profesionalia muzika galimybę turės ir Šiluvos, Panevėžio bei Šiaulių gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių