Romų holokausto aukų atminimo dieną – išskirtinė paroda

  • Teksto dydis:

Minint Tarptautinę romų holokausto aukų atminimo dieną Vilniuje atidaroma paroda, skirta Lenkijos romų istorijai ir kultūrai.

Bendradarbiaujant su Tarnowo apskrities muziejumi, parodoje pasakojama apie romų mažumos gyvenimą Lenkijoje. Ekspozicijoje atskleidžiamas stebinantis šios lenkų visuomenės integralios grupės kultūros įvairialypiškumas. Paroda nereprezentuoja tik konkrečios vietovės, ji yra universalaus pobūdžio. Be Lenkijos žemėse įsikūrusių romų gyvenimo, tradicijų ir papročių ekspozicijoje taip pat pristatomi globalūs romų gyvenimo pokyčiai ir reiškiniai.

Paroda atidaroma romams ypatingą dieną – Tarptautinę romų holokausto aukų atminimo dieną, primenančią vieną tragiškiausių momentų šios visuomeninės grupės istorijoje – romų Holokaustą, vadinamą Porrajmos arba Samudaripen.

Vienas iš parodos stendų parengtas pagal nepaprastą Natalios Gancarz knygą vaikams „Mietekas kare” (iliustracijas knygai sukūrė Diana Karpowicz), kurioje pasakojamas romų berniuko likimas nacių mirties stovykloje Auschwitz-Birkenau, vadinamojoje čigonų šeimyninėje stovykloje (Zigeunerfamilienlager), nacių likviduotoje naktį iš 1944 m. rugpjūčio 2 į 3 d. Tą naktį dujų kamerose nužudyta beveik 3 tūkst. paskutinių stovyklos kalinių: vaikų, moterų ir vyrų. Iš viso  į Auschwitzą buvo deportuota maždaug  23 tūkst. romų iš 14 šalių. Iš jų per 20 tūkst. buvo ten nužudyti. Skaičiuojama, kad per II pasaulinį karą žuvo maždaug 50 tūkst. romų.

Paroda parengta naudojantis rinkiniais iš seniausio Lenkijoje „Romų muziejaus“, t.y. Tarnowo etnografinio muziejaus (Tarnowo apskrities muziejaus padalinio) kolekcijos, kaupiamos nuo 1979 m., kuomet šiame muziejuje surengta pirmoji Lenkijoje paroda romų tematika. Ekspozicija siekiama demitologizuoti romus, sugriauti stereotipus ir prietarus, gaubiančius šią visuomenės grupę, kuri nors nuo amžių gyvena šalia mūsų, apie ją tiek mažai žinome.

Parodos atidarymas vyks rugpjūčio 2 d. 15 val. Vilniaus miesto rotušės Pilkojoje salėje (Didžioji g. 31). Ekspozicija veiks iki rugsėjo 2 d. Įėjimas nemokamas.

Renginį organizuoja Lenkijos institutas Vilniuje, Romų visuomenės centras, Vilniaus rotušė, Tarnowo apskrities muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gail kad

Gail kad portretas
ne Klaipėdoje..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių