R. Tuminas žada statyti spektaklį su R. Fiennesu ir atvežti jį į Vilnių

  • Teksto dydis:

Vilniaus mažasis teatras 25-ąjį jubiliejų pasitinka pristatydamas teatro meno vadovo, režisieriaus Rimo Tumino premjera „Minetis“, kitą savaitę teatrą sveikins ir su aktoriais pasirodymą surengs violončelės virtuozas Davidas Geringas.

Premjerą ir kitus šventinius renginius teatre ketvirtadienį teatre pristatęs ilgametis Vilniaus mažojo teatro vadovas R.Tuminas, jau septynerius metu dirbantis Maskvoje Valstybinio akademinio J.Vachtangovo teatre meno vadovu, atskleidė ir didesnius savo planus: gastrolėse su J.Vachtangovo teatro trupe Londone jis gavo pasiūlymą atvykti į Italiją ir parodyti Mažajame teatre statytas „Tris seseris“. Jis taip pat teigė turintis planų dirbti su garsiu britų aktoriumi Ralphu Fiennesu (Ralfu Fainsu).

„Jis filmuosis kitais metais, ir pats nori statyti filmą. Aš, juokaudamas, sakiau, kad jeigu reikės kokių herojų didvyrių, tai esu aš, geresnių nerasite. Sutarėme, kad aš filmuosiuos pas jį, o jis paskui vaidins mano spektaklyje, statomame Londone, kurio rodymas turi būti numatytas ir Paryžiuje, ir Londone. Jis matė mano „Eugenijų Oneginą“, yra informuotas. Jis su mielu noru sutiko atvykti ir į Vilnių - tikimės, kad bus jo ar gastrolės, ar bent viešnagė Vilniuje“, - tvirtino R.Tuminas.

Tiesa, režisierius kol kas nekonkretino, koks tai būtų spektaklis ir kokį vaidmenį jame gautų R.Fiennesas.

Tuo metu pagal austrų rašytojo Thomo Bernhardo (Tomo Bernhardo) pjesę R.Tumino režisuotą spektaklį „Minetis“ žiūrovai Vilniaus mažajame teatre galės išvysti jau kitą ketvirtadienį. Jau kitą savaitgalį čia žiūrovų taip pat lauks teatro kompozitoriaus Fausto Latėno autorinis vakaras bei Vilniuje gimusio violončelės virtuozo ir dirigento D.Geringo koncertas su perkusininku Vladimiru Tarasovu ir teatro aktoriais.

R.Tuminas pasidžiaugė, kad teatras yra „gyvas ir besikeičiantis“, nes turi ir jaunąją stiprių režisierių kartą. Jis tvirtino, kad turima planų įrengti patalpas Labdarių gatvėje ir jas pritaikyti jaunųjų teatralų repeticijoms, kur galėtų galbūt vykti ir meistriškumo pamokos.

„Turime ir tolesnių planų įkurti tokį „Teatrinį sodą“. Ten turime planų įsikurdinti, prasiplėsti mūsų Mažajam teatrui, turėti filialą centre, visiškoje ramybėje. Tai nuostabi vieta, teatrinė oazė, kuri būtų teatrinis centras. Mes galvojame, kad neteisinga, kai teatruose dėl objektyvių priežasčių negali baigę kursą vaidinti diplominių spektaklių. Norėčiau sukurti centrą, mokymosi, tobulėjimo, vaidybos meno, ir visų kitų su teatru susijusių specialybių centrą. Tam yra prasmė ir turiu tikrų viličių, jog tai įvyks“, - sakė R.Tuminas.

„Labdarių gatvėje turime valstybės patikėjimo teise valdomas patalpas - šiuo metu ten yra Vilniaus mažojo teatro sandėliai, pastatai toje vietoje yra labai apleisti. Šiemet esame pateikę paraišką, kad galbūt gautumėme finansavimą, galėtumėme vykdyti statybas ir įkurti kultūrinį-multifunkcinį centrą „Teatro sodas“. Tie planai jau buvo prieš gerus aštuonerius metus, jau buvo teikiami projektiniai pasiūlymai, bet valstybei tuomet nebuvo finansinių galimybių to įvykdyti“, -  BNS planus patvirtino ir laikinai teatro vadovės pareigas einanti Daiva Baltūsytė - Len.

Idėja įkurti Vilniaus mažąjį teatrą R.Tuminui su bendraminčiais kilo praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje - tuo metu jaunieji aktoriai glaudėsi tuometinio Akademinio dramos teatro (dabar - Lietuvos nacionalinis dramos teatras) mažojoje salėje. Pasak R.Tumino, būtent dėl to besikurianti trupė buvo praminta „mažiukais“.

Pirmasis Vilniaus mažojo teatro spektaklis „Čia nebus mirties“ parodytas dar 1988-aisiais, oficialiai teatras įregistruotas 1990-aisiais. Į dabartines patalpas Gedimino prospekte jis persikėlė prieš dešimtmetį. Režisierius prisiminė, jog pirmieji spektakliai - „Galilėjus“, „Madagaskaras“ buvo vaidinami ir dabartiniame teatro foje.

Šiuo metu teatro repertuare rodoma per 20 spektaklių, per visus 25-eris teatro gyvavimo metus žiūrovams buvo pristatyta per 70 premjerų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių