R. Dambrausko hituose – ne viena intriguojanti paslaptis

  • Teksto dydis:

Vasaros siautulyje, pajūrio restoranuose ir privačiose šventėse muzikantai atlieka hitus, kurių žodžius visi moka atmintinai. Ir neretai tai yra kūriniai iš estrados liūto Romo Dambrausko repertuaro.

Dalyvaudamas viename TV šou Romas suskaičiavo, kad iš viso yra sukūręs 111 dainų. „Ir visos jos – apie meilę“, – šypsosi tris dešimtmečius scenoje praleidęs ir ne vieną intriguojančią paslaptį į dainas sudėjęs R. Dambrauskas.

„30 metų yra nedaug. Jei aš dar gyvensiu 10 metų produktyviai, tai bus ir 40, o jei dar pasistengus – 50 turime sulaukti“, – skaičiavo Romas.

R. Dambrauskas ne itin mėgsta muzikinius projektus, kuriuose atlikėjus vertina komisija. Jam svarbiausias – klausytojo verdiktas. Tačiau televizijos laidų ciklas „Dainuok mano dainą“ jam paliko malonius įspūdžius, o be to, pastūmėjo vienam žingsniui – suskaičiuoti kiek per 30 metų yra parašęs dainų.

Šiaip šita daina gali būti skirta visoms jaunoms merginoms, kurios šildosi „sename pavėsyje“, bet tai nėra daina apie barakudas, nes šiuo atveju merginos ieško meilės.

„Jas suskaičiuoti buvo gana nesunku, nes visos turi kūną: muziką, žodžius, visos yra įrašytos. Išėjo geras, įdomus skaičius – 111, – pasakojo populiarus artistas. – Jeigu jas sudėčiau į vieną koncertą, jis prasidėtų 8 valandą vakaro ir baigtųsi 7-tą ryto.“

R. Dambrauskas linkęs apibendrinti, kad visos jo dainos – apie meilę. Tačiau adresatas gali būti vis kitas.

„Viena didžiausių dainų, parašytų apie meilę, – „Princese“. Stadioniniai koncertai, minios žmonių tais laikais, vasara... O mūsų komandoje buvo ne tik muzikantai, bet ir šokėjos... Teko vienai iš jų parašyti dainą „Princese“. Buvo nuostabi mergina, – prisipažino Romas. – Šiaip šita daina gali būti skirta visoms jaunoms merginoms, kurios šildosi „sename pavėsyje“, bet tai nėra daina apie barakudas, nes šiuo atveju merginos ieško meilės.“

Netikėta ir tai, kad dainą „Rudeninis paukštis“ jis parašė visai ne rudenį, o 1989-ųjų birželį. „Vaikštinėjau po namus, skambinau gitara ir subrązginau dainą“, – televizijoje yra pasakojęs Romas.

O „Šventinę naktį“, be kurios daugybę metų neapsieinama per didžiąsias žiemos šventes, R. Dambrauskas kūrė lyg pagal savo paties užsakymą, nors, atvirai sako, pagal užsakymą dainą rašyti dvigubai sunkiau, nei tiesiog leisti vystytis tam, kas atsitiktinai šauna į galvą.

„Aš organizavau tradicinę Naujųjų metų šventę Mažeikiuose. Ir staiga supratau, kad neturiu dainos renginio pradžiai. Teko prisiversti atsisėsti ir parašyti tokią dainą. Ir mes ją sudainavome su Asta Pilypaite, tada dar visai jaunute“, – atskleidė R. Dambrauskas.

Nedaug kas žino ir tai, kad vieną didžiausių savo hitų „Lietus Lietuvoj“ R. Dambrauskas sukūrė galvodamas ne apie cepelinų spalvos dangų, tokį būdingą šiai vasarai, bet apie kur kas tamsesnius dalykus – tremtį.

„Mano mama buvo ištremta į Sibirą, kur praleido aštuonerius metus. Nepriklausomybės pradžioje visi važiavo ten parsivežti artimųjų palaikų. Ši daina – būtent apie tai“, – sakė R. Dambrauskas.

 

 

Na, o emigracijoje šiandien gyvenantys lietuviai negali nesigraudinti, klausydamiesi jo kūrinio „Cafe Emigrant“. Prieš 10 metų su aktore Nijole Narmontaite ir grupe „Vairas“ tokio pavadinimo projektas gimė iš širdgėlos, kad tiek daug lietuvių emigruoja.

„Daina ir yra apie tai, kad Lietuvoje likę tautiečiai prisimintų išvykusius giminaičius“, – teigė Romas.

Tie, kas rugpjūtį tebevieši gimtinėje ir tie, kuriems patinka emocingos, stiprios, melodingos R. Dambrausko dainos, rugpjūčio 23-iąją puikiai praleis laiką jo koncerte Vilniuje, nuostabaus grožio Kairėnų botanikos sode. Bilietus platina bilietai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių